Motokros DP: Tim Gajser z zmago potrdil odlično formo pred odhodom v ZDA

28. 8. 2017
Deli

Na vročih obronkih Radizela so se zadnjo avgustovsko nedeljo na predzadnji dirki AMZS državnega prvenstva v motokrosu pomerili najboljši domači motokrosisti. Z zmago v obeh vožnjah je aktualni svetovni prvak Tim Gajser napovedal vrhunsko formo pred dirko za veliko nagrado ZDA.

Z drugim mestom je dirko pred koncem že zelo blizu naslova prvaka mladi Luka Kutnar, Gajser je namreč zaradi poškodbe moral izpustiti dve dirki v sredini sezone. Tretje mesto je v kraljevi kategoriji MX Open zasedel Aljoša Molnar. V razredu MX2 je zanesljivo zmagal sedemnajst letni Jan Pancar.

 

Številni gledalci, ki so prišli na strmine Radizela, so uživali v zanimivih dirkah. Seveda je med ljudmi največ aplavza požel Tim Gajser, ki si je med premorom vzel čas za fotografiranje in podpisovanje avtogramov, na stezi pa je pokazal, zakaj sodi v sam vrh. Gajser je po uspehu na domačih tleh dejal:»Lepo je dirkati tu, kjer sem praktično doma. Organizatorji AMD Orehova vas so se zelo potrudili s pripravo proge, ki je bila v prvo sploh super urejena, v drugo je pa vročina žal malo ponagajala in se je precej kadilo. Škoda, ker sem na koncu v zadnjem krogu storil napako in zapeljal v blatno past in sem padel, no vseeno je bila dobra dirka in odlično vzdušje. Vesel sem te zmage.«

 

Dirkači v razredu MX2 in MX 125 so se na štartno rampo postavili skupaj in poskrbeli za pravo dozo adrenalina, ko so motorji zahrumeli v štartno ravnino. Jan Pancar je pokazal dobro pripravljenost pred prihajajočim pokalom narodov, kjer bo branil slovenske barve v razredu MX2. Drugo mesto je osvojil hrvaški dirkač Luka Crnković, tretje pa primorski tekmovalec Miha Bubnič.

 

V razredu MX 125, kjer se kalijo bodoči dirkači razreda MX2, se je zmage veselil štirinajst letni Maks Mausser, ki je z zmago in drugim mestom zbral največ točk. Med počitnicami je treniral celo na domači trening stezi s Timom Gajserjem, dirke v Radizelu pa ni odpeljal povsem stoodstotno pripravljen, saj je na treningu pred tedni doživel hujši padec in je šele okreval po poškodbi.Štajerski predstavnik Luka Milec je z zmago v drugi vožnji sicer dokazal, da je izredno hiter, a počena zračnica mu je v prvi vožnji pokvarila načrte pred domačim občinstvom. Na koncu je dirko končal kot tretji. Drugega mesta se je razveselil Matevž Robek.

 

Z dvema prepričljivima zmagama se je v kategoriji MX85 vrnil na vrh Gal Hauptman, ki je uspešno okreval po poškodbi, ki jo je staknil pred poletjem na dirki državnega prvenstva. Drugo mesto je osvojil Bor Brejc, tretji pa je bil Hrvat David Petanjek. Razred  MX65 se je razpletel po pričakovanjih, saj Jaka Peklaj vsakič znova dokazuje svoj talent in rezultate trdega dela. Z dvema zmagama je bil neulovljiv za vse ostale tekmece. Najbližje sta mu prišla Žiga Grebenc na drugem in Lukas Osek na tretjem mestu. Miha Vrh je slavil med najmlajšimi, v kategoriji mladih bojevnikov, ki dirkajo na 50 kubičnih dirkalnikih za točke pokalnega prvenstva. Kljub veliki borbenosti ga Gal Geršak ni mogel resneje ogroziti in je na koncu pristal na drugem mestu. Tretji med najmlajšimi je bil Val Slavec.

 

Kot navadno je bilo zelo zanimivo tudi med najstarejšimi. Borba za prestiž med veterani se je nadaljevala tudi v Radizelu, saj je Bogomir Gajser, ki sicer tekmuje v kategoriji nad 50 let, v uvodnih krogih druge vožnje pokazal vse svoje bogate izkušnje in borbenost, da bi za seboj zadržal Boruta Koščaka, ki pa zbira točke med mlajšimi veterani. Oba sta slavila vsak v svoji kategoriji, sicer pa je na koncu zmagala mladost in Koščak ostaja najboljši veteran v sezoni. Med starejšimi veterani sta drugo in tretje mesto za Gajserjem zasedla Alojz Vogrinc in Gorazd Vidic, med mlajšimi pa Igor Pancar in Leon Ferš.

 

Naslednja in s tem tudi zadnja dirka za AMZS državno prvenstvo v motokrosu bo 24. septembra na progi Dolina pod Kalom v Šentvidu pri Stični.

AMZS Press

Foto: Peter Kavčič

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel