Motokros: mlajša generacija voznikov

29. 7. 2019 | Jaka Završan
Deli
Motokros: mlajša generacija voznikov (foto: MXGP)
MXGP

Trinajsta preizkušnja svetovnega prvenstva v motokrosu, ki je ta vikend potekala v Loketu, je v spremljevalnem programu gostila tudi finalni dirki evropskega prvenstva v razredu do 65 in 85 kubičnih centimetrov. 

Za prihodnost motokrosa nam, vsaj v širšem pogledu, ni treba skrbeti, kar so nam minuli konec tedna potrdili mladi dirkači iz vse Evrope. Na tovrstno tekmo se uvrsti najboljših deset voznikov iz posamezne cone (le-te so štiri), kar skupaj nanese ravno štirideset mladcev željnih dokazovanja in preboja v motokrosistično elito. 

V razredu EMX65 je na veselje navijačev slavil domačin Vitezslav Marek, ki je k nedavni osvojitvi naslova svetovnega prvaka dodal še evropski naslov in s tem oznanil, da bomo njegovo ime v prihodnosti zagotovo še nemalokrat slišali. Mladi Čeh si je v obeh vožnjah že v uvodnih krogih privozil veliko prednost, nato pa dogajanje za sabo le še nadziral in kljub svojim rosnim letom pokazal obilo zrelosti.

Veliko bolj napet pa je bil boj za zmago v kategoriji do 85-kubičnih centimetrov, kjer sta se za zmago pomerila aktualni svetovni prvak Valerio Lata in Latvijec Edvards Bidzans. Slednji se je s prvim in drugim mestom ob koncu dneva povzpel na najvišjo stopničko in tako motokrosistični svet opozoril nase. Ravno tega pa si želijo vsi nastopajoči, saj je ta dirka odlična priložnost za dokazovanje pred ekipami in njihovimi managerji. Ravno nastop na finalu evropskega prvenstva je lahko za najmlajše prelomnica v njihovi karieri, saj si lahko z dobro predstavo zagotovijo še kako dobrodošlo pomoč ekip, ali celo njihov sedež. Kakorkoli, pa ne smemo pozabiti, da je konkurenca močna, prav vsi mladci pa se na dirko podajo z enakim ciljem, in to je zmaga. 

V razredu EMX85 pa smo imeli predstavnika tudi Slovenci, in sicer Jako Peklaja, za katerega tekme višjega ranga niso novost. Žal pa voznik Husqvarne na Češkem ni imel športne sreče, saj si je na sobotnem treningu poškodoval stopalo, a na dirkah vseeno stisnil zobe in končal kot 24.

Rezultati EMX65:

1.) Marek Vitezslav (Češka) - 50

2.) Marius Adomaitis (Litva) - 42

3.) Semen Rybakov (Rusija) -  38

4.) Anton Isaksson (Švedska) - 32

5.) Filippo Mantovani (Italija) - 26

Rezultati EMX85:

1.) Edvards Bidzans (Latvija) - 47

2.) Valerio Lata (Italija) - 45

3.) Quentin Marc Prugnieres (Francija) - 42

4.) Karlis Alberts Reisulis (Latvija) - 36

5.) Maxime Grau (Francija) - 32

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"