MX DP: Tim Gajser zmagal tudi v Zaboku

22. 8. 2016
Deli

Peta dirka AMZS državnega prvenstva v motokrosu po poletnih počitnicah postregla s scenarijem, ki ga spremljamo že vso sezono. Tim Gajser je na stezi, ki je v neposredni bližini mesta Zabok pri Zagrebu dominantno odpeljal obe vožnji in tretjič letos iztržil maksimalno število točk. Zanj je bil to zadnji dirkaški trening pred dirko v nizozemskem Assnu, kjer lahko ob ugodnem razpletu že osvoji svoj prvi naslov svetovnega prvaka v kraljevem razredu MXGP. Drugo mesto je osvojil povratnik po poškodbi Jernej Irt, tretje pa Kutnar Luka.

Dirka je potekala v idealnih razmerah, saj je dež pred dirko dodobra namočil stezo, oblaki pa so poskrbeli, da ni bilo našim in hrvaških najhitrejšim motokrosistom pretirano vroče. Na dirki se je zbralo 120 tekmovalcev.

Tim Gajser, je dirko v Zaboku izkoristil kot del zadnjih priprav pred odhodom na Nizozemsko, kjer se bo spopadel s povsem drugačno podlago, saj je tu dirkal na trdi ilovnati podlagi, tam pa bo globok pesek je pokazal da je v fantastični formi in povsem neobremenjen. 'Dirka je dirka, nanjo grem s ciljem da zmagam. Vsakršno taktiziranje tu odpade, saj ko preveč razmišljaš kako bi kaj prilagodil ali poiskal neko bližnjico, obbičajno s tem samo poslabšaš vse skupaj. Proga tu mi je všeč je kar edinstvena na svetu, saj ne vem kje na svetu še lahko iz stanovanjskega bloka gledaš motokros dirko. To je res neverjetno. Komaj čakam, da se odpravimo v Assen. Za to sem delal celo življenje in se zelo veselim te dirke'. Na vprašanje ali je kaj posebno treniral ali se pripravljal pa je v njegovem slogu z nasmeškom in iskrivimi očmi dejal, da nič posebnega. Steza na kateri trenira in mu jo pripravlja oče Bogomir je najtežja na svetu kot rad v šali pove in če treniraš tako, da na taki stezi voziš 35 minut na polno, je vsaka druga steza pravzaprav lahka.

Trdi treningi in znoj so v motokrosu, ki ne pozna bližnjic pač edina pot do uspeha.

V razredu MX Open smo sicer pogrešali Klemena Gerčarja, ki bi nedvomno še bolj popestril boje za stopničke. Nedvomno pa še vedno navdušuje mladi Luka Kutnar, ki se je dobro boril z bolj izkušenim Jernejem Irtom, ki se je s to dirko uspešno vrnil v domače prvenstvo. Četrto mesto je osvojil Aljoša Molnar, ki je poletni počitek izkoristil predvsem za okrevanje po zlomu stopala namesto, da bi še dvignil sicer dobro formo v uvodnem delu sezone. Peto mesto je zasedel Ian Oskar Katanec, ki je na prav tako poletni odmor izkoristil za celjenje zloma zapestja namesto za intenzivnejše treninge. Kljub vsemu je navdušil s hitrostjo in stilom.

V razredu MX2 smo videli ogorčen boj na vrhu med Luko Crnkovićem in Petrom Irtom. Na koncu je na najvišjo stopničko stopil Irt, medtem ko sta s Crnkovićem osvojila enako število točk. Tretje mesto je osvojil mladi Miha Bubnič, ki je v drugi vožnji končal bolje kot Anej Doplihar in Jan Pancar ter se tako utrdil na tretji stopnički, čeprav sta tako Doplihar kot Pancar osvojila enako število točk. To je le dokaz več o izenačenosti dirkačev v tej kategoriji.

Veliko bolj predvidljiva je kategorija MX 125 kjer dominira Luka Milec. Čeprav dirka z bolečinami po sveže zaceljeni ključnici ga to ni ustavilo na poti do nove zmage med dvotaktniki, ki so zadnja stopnica pred vstopom v kategorijo MX2. Drugo in tretje mesto sta zanesljivo osvojila Jan Hribar in Fakin Matej.

Kategorija MX85 je šla v roke Matevžu Robeku, drugo mesto je osvojil Gašper Polajžer in tretje Gal Hauptman. V kategoriji MX65 je mladi Jaka Peklaj zmagal pred Borom Brejc in Nikom Podobnik. Pri najmlajših, ki tekmujejo v razredu MX50 se je zmage razveselil Luka Osek, drugo mesto je osvojil Miha Vrh in tretje Žak Oblak. Pri veteranih smo videli popolnoma enako zgodbo kot na zadnji dirki.

Med mlajšimi veterani je v dominantnem slogu zmagal 40 letni Borut Koščak. Drugo mesto je osvojil Igor Pancar in tretje Leon Ferš. Pri starejših veteranih je v slugu svojega sina tekmece ugnal Bogomir Gajser. Drugo mesto je šlo v roke Alojziju Fortuna in tretje Gorazdu Vidic.

Naslednja dirka za državno prvenstvo AMZS v motokrosu bo 18. Septembra v Šentvidu pri Stični, kjer bomo morda lahko že pozdravili novega svetovnega prvaka razreda MXGP na predzadnji dirki za državno prvenstvo.

Rezultati 5. dirke za AMZS motokros državno prvenstvo Slovenije, Zabok:

DP 50 JUN: 1. Osek Luka, 2 Vrh Mitja, 3. Oblak Žak,...

DP 65 JUN: 1. Peklaj Jaka, 2. Brejc Bor, 3. Podobnik Nik,...

DP 85: 1. Robek Matevž, 2. Polajžer Gašper, 3. Huptman Gal,...

DP 125 2T: 1. Milec Luka, 2. Hribar Jan, 3. Fakin Matej,...

DPMX2: 1. Irt Peter, 2. Crnkovič Luka, 3. Bubnič Miha,...

DP VETERANI 50: 1. Bogomir Gajser, 2. Fortuna Alojzij, 3. Vidic Gorazd, ...

ODP VETERANI 40: 1. Koščak Borut, 2. Pancar Igor,3. Ferš Leon, ...

DP OPEN: 1. Gajser Tim, 2. Irt Jernej, 3. Kutnar Luka,...

Vse rezultate najdete na www.speed-timing.hr in na www.amzs.si

Koledar preostalih dirk za AMZS državno prvenstvo Slovenije v motokrosu 2016

18.9. – Šentvid pri Stični (skupna dirka Slovenije in Hrvaške)

9.10. – Orehova vas

PEK

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"