MXGP: Dve drugi mesti in skupna zmaga za Gajserja v neugodni Belgiji

4. 8. 2019 | Jure Šujica
Deli

S tem je le še malenkost oddaljen od naslova svetovnega prvaka.

Domovina motokrosa ali pa vsaj ena izmed velesil na tem področju, Belgija je danes gostila novo dirko svetovnega prvenstva. A če so se domačini nadejali dobrega rezultata svojih sorojakov, so bili po sami dirki obrazi številnih izmed njih še posebno po drugi sirki razreda MXGP kar nekoliko kisli. Njihov najboljši dirkač, Van Horebeek je namreč v drugo iztržil komaj sedmo mesto, vsi preostali pa so bili še nekoliko za njim. Precej več razlogov za veselje pa so imeli znova slovenski navijači.

Čeprav naš tekmovalec danes ni osvojil nobene zmage, pa je z dvema drugima mestoma vseeno slavil v skupnem seštevku dveh dirk. V prvo ga je tako prepričljivo ugnal Francoz Romain Febvre z Yamaho, ki je Gajserja na koncu ugnal za šest sekund in pol. Ob tem je treba dodati, da je imel bil njegov najhitrejši krog za več kot osem desetink boljši od Gajserjevega. Tretje mesto je osvojil Nizozemec Coldenhoff, ki je za našim tekmovalcem v cilj pripeljal dve sekundi in pol kasneje.

Na drugi dirki pa so se karte povsem premešale. Čeprav je prvo dirko s hudim padcem končal že v prvem zavoju tik po štartu ( v katerem kot po čudežu ni utrpel poškodb), pa se je v drugo zbral in dirko od štarta vodil Britanec Max Anstie. Drugo mesto je tudi tokrat držal Gajser, ki je sedem minut pred koncem 'trednega dela' pol ure trajajoče dirke po napaki Britanca celo prevzel vodstvo, a mu prvega mesta vseeno ni uspelo zadržati. Ker pa je Febvre zaradi težav z motorjem drugo dirko zaključil na četrem mestu, je to pomenilo skupno zmago za Gajserja in s tem še nekoliko večjo prednost v skupnem seštevku. Ta sedaj zanša že 187 točk, Gajserju pa tako pred dirko v San Marinu konkurenti le še teoretično izmaknejo naslov svetovnega prvaka.

»Za menoj je odličen vikend, iz Lommela pa odhajam z dvema drugima mestoma in skupno zmago. Moje vožnje so bile dobre, še posebej v oziru na to, da sem v preteklosti tu že večkrat imel težave, letos pa smo z ekipo garali in delo se je izplačalo. Temeljito smo se pripravljali na te zahtevne pogoje, kar je vsekakor pomagalo pri dveh odličnih štartih, ki sta bila takšna kot že večkrat letos. Do zmage mi sicer ni uspelo priti, a sem vozil umirjeno in premišljeno ter z le malo napakami. Vesel sem, da mi je uspelo zmagati tu v Lommelu, saj gre za posebno preizkušnjo in dober preizkus ter pokazatelj tega, kako sem se kot dirkač razvil,« je po dirki dejal Gajser.

Vrstni red (VN Belgije):

  1. Tim Gajser (HON) - 44
  2. Romain Febvre (YAM) - 43
  3. Glenn Coldenhof (KTM) - 40
  4. Jeremy Seewer (YAM) - 34
  5. Jeremy Van Horebeek (HON) - 29

MX2

V razredu MX2 pa še enkrat več brez presenečenj. Tako kot že celo sezono je namreč znova obe dirki milo rečeno dominiral Španec Jorge Prado. Konkurenco je namreč že v prvo ugnal z več kot 20 sekundami prednosti, najbolj pa sta se mu približala Jago Geerts in pa Adam Sterry, ki sta tudi edina zaostala za manj kot pol minute. Drugo dirko sta se mu na stopničkah pridružila Calvin Vlaanderen in pa Ben Watson. Je bila pa druga dirka nekoliko bolj uspešna za našega Jana Pancarja, ki je po ničli s 26. mestom v prvem poizkusu v drugo prilezel do 18. mesta in treh točk ter s tem 20. mesta v skupnem seštevku današnje dirke.

Vrstni red (VN Belgije):

  1. Jorge Prado (KTM) - 50
  2. Calvin Vlaanderen (HON) - 36
  3. Ben Watson (YAM) - 36
  4. Tom Vialle (KTM) - 35
  5. Adam Sterry (KAW) - 29

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja