MXGP: Gajser do dragocenih točk v kaotični Indoneziji

Najboljši motokrosisti so v Indoneziji tekmovali na drugi dirki za svetovno prvenstvo, na kateri so zaradi povsem uničene proge v kategoriji MXGP odpeljali le prvo vožnjo. Slovenski predstavnik Tim Gajser je osvojil sedmo mesto, v skupnem seštevku svetovnega prvenstva je po dveh dirkah tretji. Zmagal je veteran Shawn Simpson.

5. 3. 2017

Organizator je z velikimi napori uspel pripraviti progo, kljub temu pa sobotnega programa niso uspeli izpeljati v celoti.  Vodstvo dirke se je namreč odločilo, da kvalifikacijskih dirk ne izpeljejo, zato so za izbiro startnih mest na dirki obveljali časi s treninga, na katerem je Tim Gajser po samo treh odpeljanih krogih postavil štirinajsti čas.

Do nedelje se razmere niso bistveno spremenile. Gajser je prvo vožnjo začel na tretjem mestu in je bil v prvih krogih v boju za uvrstitev na stopničke. A dirke še zdaleč ni bilo konec, saj je proga postajala vse težja.

Tako kot večina motokrosistov, je imel tudi Gajser na blatni progi nekaj težav. Sprva je spretno premagoval pasti in se je uspel izogibati globokim kanalom. Ko so v drugem delu dirke motokrosisti začeli ostajati v globokem blatu in so le s težavo reševali motorje, pa je se je tudi Gajser znašel v težavah. K sreči je uspel izvleči svojo Hondo in nadaljevati z dirko, čeprav je ob tem izgubil nekaj mest. Končal je na sedmem mestu.

Visok davek nemogočih razmer sta plačala tudi Romain Febvre na Yamahi in Jefrey Herlings na KTM-u, ki sta obtičala v blatnih pasteh in se nista mogla izvleči iz njih.

Gajserjev rezultat je v bistvu glede na njegovo mladost zelo dober, saj se je izkazalo, da so bili tokrat v ospredju starejši in bolj izkušeni vozniki. Kljub temu, da tokrat Tim ni osvojil stopničk, pa je še kako pomebno, da je prišel do dragocenih novih točk.

Na začetku je bil v vodstvu Nizozemec Glenn Coldenhoff, vse bolj v ospredje pa se je prebijal Britanec Shawn Simpson, ki je imel v blatu še najmanj težav in je postal zmagovalec dirke. Gajserjev največji konkurent, Italijan Antonio Cairoli, je končal na četrtem mestu. Razmere so postajale vse težje, zato se je vodstvo dirke po posvetu s tekmovalci odločilo, da druge vožnje iz varnostnih razlogov ne bo.

Po dveh dirkah svetovnega prvenstva je v vodstvu Italijan Cairoli, na drugem mestu je Belgijec Clement Desalle, Gajser pa zaseda visoko tretje mesto in ima dvanajst točk zaostanka za vodilnim Cairolijem.

Naslednja, tretja dirka svetovnega prvenstva MXGP bo 19. marca v Argentini.

REZULTATI MXGP

1. vožnja: 1. Shawn Simpson (Vbr), 2. Glenn Coldenhoff (Niz), 3. Clement Desalle (Bel), … 7. Tim Gajser (Slo)

2. vožnja: odpovedana

Skupno na dirki: 1. Shawn Simpson (Vbr) 25 točk, 2. Glenn Coldenhoff (Niz) 22, 3. Clement Desalle (Bel) 20, … 7. Tim Gajser (Slo) 14

Skupno v SP 2/19: 1. Antonio Cairoli (Ita) 68 točk, 2. Clement Desalle (Bel) 60, 3. Tim Gajser (Slo) 56

Peter Kavčič

Foto: moštva, youthstream

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri