MXGP: Konec sezone Gajser kronal s četrtim mestom; Gerčar zaključuje kariero

15. 9. 2019 | Jure Šujica
Deli

Gajser je sezono zaključil s kar 202 točkama prednosti pred konkurenco.

Danes zjutraj po našem času se je v Kitajskem mestu Šanghaj odvila še zadnja dirka letošnje szone v motokrosu, ki pa praktično ni več odločala v ničemer. V obeh razredih je bil namreč končni rezultat oziroma svetovni prvak že znan: v razredu MX2 je bil to Jorge Prado, v rezredu MXGP pa jasno naš Tim Gajser, ki je ob težavah in odsotnosti Herllingsa ter Cariollija (kar pa seveda na zmanjšuje vrednosti njegovega dosežka) skozi celotno sezono naravnost dominiral. Nenazadnje je sezono zaključil s kar 202 točkama prednosti pred najbližjim zasledovalcem, Jeremyjem Seewerjem.

Po nekaj težavah in bolečinah v vratu na včerajšnjih kvalifikacijah je Gajser prvo današnjo dirko začel z 11. mesta a nato že iz prvega ovinka zapeljal kot tretji in že se je zdelo, da se bo znova boril za zmago. A čeprav je sledil tempu prvih dveh, Nizozemcev Coldenhoffa ter Herlingsa (sicer voznikov motociklov znamke KTM), višje nikakor ni mogel priti. Prvo dirko je tako zaključil na tretjem mestu z zaostankom 2,268 sekunde za Coldenhoffom. S tem si je pridobil tudi dobro štartno mesto za drugo dirko.

Žal pa druga dirka ni prinesla izboljšanja rezultata. Nasprotno, le nekaj krogov po začetku dirke je namreč po enem izmed skokov pristal izven proge, pri tem pa nerodno zajel oglasni pano, kar ga je stalo kar nekaj časa, hkrati pa tudi nekaj mest. Dirko je namreč nadaljeval na šestem mestu, a je nato do konca vseeno uspel priti pred Van Horebeeka ter Paulina, a za Seewerja. Za njim je zaostal dobrih šest sekund in pol (za zmagovalcem Herlingsom pa dobre pol minut), ker pa je bil Seewer na prvi dirki uvrščen tik za Gajserjem, je to pomenilo, da ga je s tem izrinil tudi iz zmagovalnega odra. Končno zmago na dirki je sicer slavil Jeffrey Herlings.

Kako dobra sezona je za Gajserjem sicer pove tudi podatek, da je slavil kar na polovici izmed 18. dirk, ob tem pa le trikrat ni stal na zmagovalnem odru; poleg današnjega četrtega mesta je namreč enako uvrstitev dosegel tudi na prejšnji dirki v Turčiji, medtem ko je najslabšo uvrstitev sezone, šesto mesto dosegel ravno v nam bližnji Mantovi. Za primerjavo, v sezoni 2016, ko je Gajser prvič osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu MXGP je osvojil 'le' sedem zmag, vendar pa se je na drugi strani na stopničke zavihtel na 16 dirkah. A dirkaške sezone za Gajserja še ni konec. Čez dva tedna namreč sledi še pokal narodov, oktobra pa se bo nato prek luže znoval podal še na tamkajšnji superkros spektakel Monster Energy Cup.

Na današnji dirki je bil Gajser sicer edini izmed naših dirkačev. V razredu MXGP je namreč izostal Klemen Gerčar, v MX2 pa Jan Pancar, saj je bila dirka na Kitajskem prevelik finančni zalogaj. V razredu MX2 je medtem slavil  Prado in tako sezono zaključil s kar 213 točkami pred konkurenco. Je pa s koncem letošnje sezone Gerčar napovedal tudi konec sezone, k čemur so v veliki meri pripomogle zdravstvene težave, ki so mu preprečevale doseganje boljših uvrstitev.

Rezultati MX2:

1. Jorge Prado (KTM) 50
2. Tom Vialle (KTM) 42
3. Calvin Vlaanderen (Honda) 40
4. Jago Geerts (Yamaha) 38
5. Thomas Kjer Olsen (Husqvarna) 32

Rezultati MXGP:

1. Jeffrey Herlings (KTM) 47
2. Glen Coldenhoff (KTM) 47
3. Jeremey Seewer (Yamaha) 38
4. Tim Gajser (Honda) 38
5. Jeremy Van Horebeek (Honda) 30

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel