MXGP: Nova brezhibna predstava Tima Gajserja

26. 5. 2019 | Jure Šujica
Deli

V Saint Jean d'Angelyju je Gajser že drugič zapored osvojil dvojno zmago in se Cairoliju v skupnem seštevku približal na zgolj 10 točk.

Dirka v razredu MX2 je minila v znamenju dveh dirkačev: Belgijca Jaga Geertsa in Španca Jorgeja Prada. Oba sta namreč startala odlično in od prvega ovinka nabirala prednost pred konkurenco. Ta je na izsušeni progi po koncu prve dirke znašala več kot pol minute, med njima pa le slabo sekundo in pol v korist Belgijca, ki je vodstvo prevzel le dva kroga pred koncem. Naš Jan Pancar, wildcard dirkač na tej dirki, je po startu in ob koncu prvega kroga zasedal 21. mesto, do konca dirke pa je po odličnih krogih (zadnji krog je bil četrti najhitrejši v celotni dirki) v zaključku pridobil eno mesto in eno točko. Enak tempo kot ob koncu je obdržal tudi v drugo, ko mu je uspelo svojo uvrstitev nekoliko izboljšati ter končati na izjemnem dvanajstem mestu. V drugo sta sicer Geerts in Prado mesti zamenjala, vseeno pa si tudi tokrat podredila konkurenco.

Rezultati MX2:

  1. Jorge Prado 47
  2. Jago Geerts 47
  3. Thomas Kjer Olsen 36
  4. Mitchell Evans 32
  5. Adam Sterry 30

Nekoliko drugačna je bila slika v najvišji seriji MXGP. Z zahtevnimi razmerami na stezi – podlaga je bila trda in nemirna – se je že v prvo najbolje spopadel Gajser in tako potrdil odlično formo s kvalifikacij, hkrati pa napovedal novo zmago po tem, ko je na obeh vožnjah slavil že prejšnji teden na Portugalskem. Pred Cairolijem, ki se mu je že takrat pripetilo kar nekaj težav, si je do konca dirke pripeljal več kot 11 sekund prednosti, tretje in četrto mesto pa sta šli v roke Tonusu in Seewerju, ki je za Gajserjem zaostal že skoraj pol minute.

Drugo dirko je Gajser začel dobro, nato pa je po prvem ovinku nekoliko izgubil, zato je sledil napad iz ozadja. Vodstvo je na drugi strani prevzel povratnik po poškodbi, domačin Romain Febvre, se je pa na Gajserjevo srečo na startu v startna vrata zapletel tudi Cairoli, ki je bil zato prisiljen napadati iz ozadja. Tam se je sicer hitro znašel Klemen Gerčar, slab start pa je Italijana postavil pod velik pritisk, zaradi katerega je v četrtem krogu zgrešil kanal in padel, pri tem pa povzročil težave vsem na začelju kolone in celo trčenje z Monticellijem.

Tempo na čelu kolone je nato kar nekaj časa diktiral Febvre, Tonus mu je sledil, obema pa se je nato iz kroga v krog vedno bolj približeval Gajser, ki je hitro opravil z Desallom. S Tonusom je nato ekspresno opravil dobrih 15 minut po startu, takoj za tem pa se je na ravnini mimo cone za mehanike uspešno lotil še Francoza, za katerega je bilo hitro jasno, da nima veliko možnosti za zmago. Gajserju je nato poskusil slediti še Tonus, a je postalo jasno, da mu na drugo mesto vendarle ne bo uspelo.

Cairoli se na drugi strani še naprej boril s težavami, med drugim mu je tudi ugasnil motor, zato se mu vse do konca ni uspelo prebiti višje po lestvici. Na koncu je osvojil skromno 17. mesto in štiri točke. Razlika med njim in Gajserjem se je zmanjšala na le 10 točk (s 34 pred prvo dirko). Klemen Gerčar je medtem v slogu rezultatov letošnje sezone zaključil na 30. mestu.

»Navdušen sem, ne bi moglo bi bolje! Na startu sem se sicer nekoliko zataknil v startnih vratcih, kar pa mi ni povzročilo težav. Na progi sem se počutil odlično,« je tik po dirki dejal Gajser. Naslednja dirka bo že prihodnji teden v Rusiji, kjer bo dirkače znova pričakala trda ter zahtevna podlaga, ki v nasprotju s Cairolijem ustreza našemu asu. Z nekaj športne sreče bi tako lahko po dveh 'čistih' zmagah osvojil še tretjo zapored in tako nemara celo prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Rezultati MXGP:

  1. Tim Gajser 50
  2. Arnaud Tunus 40
  3. Romain Fevbre 38
  4. Clement Desalle 33
  5. Jeremy Seewer 31

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"