MXGP: V Švici znova močnejša slovenska zasedba

11. 8. 2017
Deli
MXGP: V Švici znova močnejša slovenska zasedba (foto: hondaproracing.com)
hondaproracing.com

Švica bo ta vikend že petnajsta postaja za motokrosiste, ki tekmujejo v svetovnem prvenstvu. V kategoriji MXGP bo slovenska zasedba spet močnejša, točke bodo v Švici lovili trije tekmovalci z licenco AMZS: Tim Gajser, Peter Irt in Jernej Irt.

 

Timu Gajserju, ki se je v seštevku prvenstva zaenkrat ustalil na petem mestu, se stvari po poškodbi nikakor ne poklopijo. Na Češkem je s tretjim mestom in borbeno vožnjo nakazal, da je vrnil med najboljše, v Belgiji pa je bil uvrščen tik za deseterico. »Na treningu se Tim pelje zelo dobro, ima hitrost, ve kaj dela, na tekmi pa se stvari nekako ne sestavijo, kot bi se morale. Če bo poslušal nasvete in bo vožnjo s treningov prenesel še na tekmo, bodo prišli tudi rezultati. V Švici je trda podlaga, enaka kot pri nas, zato proga Timu in ostalim našim fantom ne bi smela povzročati težav,« je napovedal Timov oče in trener Bogomir Gajser. Gajser bo po dirki v Švici razkril imena treh motokrosistov, ki bodo oktobra pod njegovim selektorskim vodstvom zastopali slovensko reprezentanco na dirki za pokal narodov v Veliki Britaniji.

Brata Irt v Belgiji nista tekmovala, zato se še toliko bolj veselita nove dirke. »V Švico odhajam dobro pripravljen. V zadnjih tednih smo spremenili treninge, mislim, da se je obrestovalo. Progo poznam še od lani in mi je kar ugajala, saj je podobna slovenskemu terenu. Zato se lahko z nekaj športne sreče nadejam solidnega rezultata, predvsem pa bom užival med elito svetovnega motokrosa,« je razložil Peter Irt.

Njegov starejši brat Jernej je zadovoljen z napredkom in si v Švici želi uvrstitve do petindvajsetega mesta, kar bi bil po njegovih besedah glede na trenutno konkurenco zanj uspeh. »Glede na to, da sem se zaradi nezadostne pripravljenosti za tekmo na mivki odločil izpustiti dirko v Belgiji, sem imel dva tedna časa, da se maksimalno pripravim na dirko v Švici. Treninge smo usmerili predvsem v vzdržljivost, ker je bil na tekmi v Loketu to moj glavni primanjkljaj. V Švico grem s pozitivno miselnostjo, proga mi ustreza in upam, da mi uspe sestaviti dve dobri vožnji,« je pojasnil Jernej Irt.

Vodilni motokrosist prvenstva, Italijan Antonio Cairoli, ima pet dirk pred koncem sezone že skoraj za dve dirki prednosti pred Nizozemcem Jeffreyjem Herlingsom, ki še ni opustil misli na naslov prvaka. Gajserja do prve trojice trenutno loči šestinosemdeset točk. Lani se je zmage v Švici veselil Cairoli, Gajser pa je bil drugi.

Kvalifikacije bodo v soboto ob 17.10. Prva vožnja dirke bo v nedeljo ob 14. uri, druga ob 17. uri.

Pancar z Yamaho v konkurenci EMX 250

V Švici bodo motokrosisti mladinskih kategorij odpeljali predzadnjo dirko evropskega prvenstva. V kategoriji EMX 250 bo tekmoval Jan Pancar, ki še vedno drži svoj sedež v italijanskem tovarniškem moštvu Yamahe. Konkurenca je letos izjemna, na posamezni dirki se zbere tudi do osemdeset tekmovalcev. Motokrosiste zato že v kvalifikacijah čaka pomembno delo, saj uvrstitev na dirko še zdaleč ni enostavna, osvojitev točk pa je še zahtevnejša naloga. Pancar je letos točke osvojil dvakrat. Kvalifikacije in prvo vožnjo bo odpeljal v soboto popoldne, finalna vožnja bo v nedeljo.

AMZS Šport

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"