MXGP: Padci, poškodbe, odstopi in vroča kri zaznamovali vikend Slovencev v Latviji (video)

7. 5. 2017 | Jaka Završan
Deli
MXGP: Padci, poškodbe, odstopi in vroča kri zaznamovali vikend Slovencev v Latviji (video)

Karavana je motokrosiste 7. 5. 2017 vodila na sedmo letošnjo dirko v Kegums (Latvija). Prvič v sezoni smo imeli Slovenci v elitni kategoriji kar štiri predstavnike, a se dan zaradi hudega padca Gajserja, poškodbe Gerčarja in odstopa Jerneja Irta ni končal po naših željah. Edini, ki je z dirko lahko zadovoljen je Peter Irt, ki se je z borbeno vožnjo pripeljal do dveh točk.

Prvo vožnjo je Gajser solidno začel, a se je vse skupaj začelo podirati že na koncu prvega kroga, ko ga je z grobim manevrom podrl Španec, Jose Butron. Takoj po padcu se je Gajser prijel za nogo, zato je sprva slabo kazalo, a je Tim stisnil zobe in iz 36. mesta prišel do 14. ter tako osvojil 7 še kako pomembnih točk. Poleg Gajserja, se je na tleh v prvi vožnji znašel tudi Klemen Gerčar, a je bila zanj napaka usodnejša. Po podatkih, ki smo jih dobili ga je iz prizorišča odpeljal rešilec. Klemen je kmalu zatem na socialna omrežja objavil, da ima poškodovano koleno, a da na srečo nič ni zlomljeno. Brata Irt sta ostala brez točk.

Gajser je tudi drugo vožnjo začel med vodilno skupino tekmovalcev. Presenetljivo je povedel Arminas Jasikonis iz Litve. V vodstvu ni zdržal dolgo, saj ga je uspešno napadel Jeffrey Herlings, ki ga je prehitel in se v svojem slogu odpeljal še eni zmagi naproti. Boj z Jasikonisom je dobil tudi Gajser, ki je v drugem delu dirke vozil na drugem mestu, kmalu zatem pa se je Gajser na tehnični ritem sekciji znašel v težavah in pri veliki hitrosti grdo padel (kako je Tima izstrelilo iz motocikla, si lahko ogledate na spodnjem videu). Podrobnejših podatkov o Gajserjevi poškodbi še nimamo, a zaradi bolečin ni mogel nadaljevati.

Z brezhibnim vikendom si je prvo zmago v elitni kategoriji priboril Jeffrey Herlings, drugi je bil Antonio Cairoli, tretji pa Rus Evgeny Bobryshev. Gajser je s sedmimi točkami iz prve vožnje osvojil končno sedemnajsto mesto, v skupnem seštevku svetovnega prvenstva pa ga je prehitel Cairoli, ki ima po sedmih dirkah pred branilcem naslova sedemnajst točk prednosti. Drugi najuspešnejši slovenski tekmovalec je bil Peter Irt, ki je v drugi vožnji osvojil prvi točki letos, skupno je bil štiriindvajseti. Njegov brat, Jernej, ki je odpeljal prvo dirko po poškodbi, pa je bil skupno štiriintrideseti.

Skupni vrstni red:

1.) Antonio Cairoli (KTM)-258

2.) Tim Gajser (HON)-241

3.) Gautier Paulin (HUS)-220

EMX

Jan Pancar in Maks Mausser sta v Latviji tekmovala na dirki evropskega prvenstva. Mausser je v kategoriji EMX125 v konkurenci triinšestdesetih motokrosistov obtičal v kvalifikacijah. Bolje je šlo Pancarju, ki se je na tretji dirki kategorije EMX250 uspel kvalificirati na dirko, kjer je dosegel enaintrideseto mesto.

Naslednja, osma dirka svetovnega prvenstva, bo 21. maja v Nemčiji. Prihodnjo nedeljo, 14. maja, pa bodo motokrosisti v Stranski vasi pri Semiču tekmovali na dirki državnega prvenstva.

Jaka Završan

Foto: hondaproracing.com

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja