Pokalno prvenstvo v Motokrosu: Škedenj

14. 9. 2011
Deli

V nedeljo 11. septembra se je v Škednju v organizacija AMD Slovenske Konjice odvijala sedma koledarska dirka v letošnji sezoni pokalnega prvenstva Slovenije v motokrosu

Kljub vročemu sončnemu vremenu je bila skromna udeležba tekmovalcev, ki so se pomerili v desetih kategorijah. Poletni premor v prvenstvu je tekmovalcem, ki jih je spremljalo 800 gledalcev, dal pravi dirkalni naboj in spremljali smo zanimive dirke.

Kategorija MX OPEN R1 – 6 tekmovalcev
Aleksander Žafran (AMD Slovenske Konjice) je slavill svojo novo zmago na domačem terenu. Čeprav na treningu ni bil najhitrejši, saj je zaostal za Erikom Slavcem  (TRK Tajfun Šport), se je že v prvi vožnji izkazal v prvem ovinku z vodstvom in tudi zmagal. V drugi vožnji je po diskvalifikaciji Slavca, ki je vozil s sposojenim dirkalnikom, Žafran prišel v vodstvo in tam ostal do cilja.

Drugouvrščeni  Borut Koščak (AMD Šentvid pri Stični) je potegnil v prvi vožnji najhitreje in se zanesljivo pripeljal do drugega mesta. Tretje mesto je zasedel Miha Urbas (AMD Slovenske Konjice), ki je v tej konkurenci tekmoval z 250F dirkalnikom, a vseeno uspel narediti rezultat za zmagovalni oder. Tudi četrto mesto je zasedel domač tekmovalec Leon Ferš (AMD Slovenske Konjice), ki je po dolgi letošnji pavzi spet zajahal svoj dirkalnik.


Kategorija MX 125 R1 – 7 tekmovalcev
V konkurenci 125 R1 je tokrat po razburljivem razpletu slavil Dejan Zver (Motomirči MX Monster). Drugo mesto je zasedel Rok Virant (AMD Šentvid pri Stični) z istim številom točk  kot tretje uvrščeni Anej Doplihar (MK Rihemberk). Aljoša Molnar (TRK Tajfun Šport), ki je na treningu postavil absolutno najhitrejši čas kroga je v prvi vožnji brez težav ugnal konkurenco.

Po drugem štartu, mu je še preden je uspel povesti, začel povzročati težave dirkalnik. Ker je Molnar zapeljal s proge na parkirišče in se kasneje vrnil, je bil diskvalificiran ter končal na skupnem sedmem mestu. Zver je v prvi vožnji štartal najbolje, a moral priznati premoč Molnarju ter končal na drugem mestu. Tretje mesto je po prvi vožnji zasedel Doplihar. V drugo je povedel Virant držal vodstvo vse do zadnjega kroga, ko ga je Zver prehitel. Tudi v tej drugi vožnji je bil tretji Doplihar..


Kategorija MX Open R2 – 10 tekmovalcev
Tokrat se je v amaterski konkurenci z najmočnejšimi motocikli preizkusil Andrej Zdovc (AMD Feroda Celje) z 250F dirkalnikom in uspel mu je preboj na prvo mesto. Drugo mesto je zasedel Peter Leber (AMD Slovenske Konjice) in tretje mesto Gašper Adamlje (MK ZAI). Trening je domačin Leber odpeljal najhitreje pred Zdovcem in Adamljetom. Adamlje je prvi potegnil v prvi vožnji, vendar pa prišel naokoli blaten in s padcem izgubil vodstvo, ki ga je prevzel Zdovc. Ta je kot zmagovalec prve vožnje pripeljal v cilj.

Za drugo mesto sta se borila Leber in Jože Škratek (AMD Slovenske Konjice). Leber je skozi cilj pripeljal drugi, Škratek tretji. V drugi vožnji je na začetku najbolje kazalo Marku Megliču (AMD Buhc), ki je povedel, a vodil le dober krog. Prvi je Megliča prehitel Adamlje. Adamlje je imel kasneje borbo za prvo mesto z Leberjem in jo tudi dobil.. Zdovc je v tej vožnji končal na tretjem mestu.


Kategorija MX 125 R2 – 15 tekmovalcev
Tomi Kastelic (MK ZAI) se je ob odsotnosti Mitje Žalerja (AMD Slovenske Konjice) vrnil na vrh zmagovalnega odra. Drugo mesto je zasedel Aljaž Lampret (AMD Šentvid pri Stični), tretji je bil v Škednju Dean Bahur (MK Rihemberk). Lampret je napovedal boj za zmago z najhitrejšim časom kvalifikacij in v prvi vožnji tudi povedel. Vodstvo je prevzel naprej Breznik Martin (AMD Orehova vas) in za njim Bahur. Kastelic je potreboval tretjino dirke, da je stvari postavil v svojo korist, povedel in v vodstvu ostal do koca.

Lampret, ki je imel po prvem krogu nekaj težav, je pripeljal v cilj drugi. Tretje mesto je zasedel Bahur. V drugi vožnji se je z štartom izkazal Grega Švelc (MSK Notranjska). Bahur je hitro povedel a ne prav za dolgo, ko je vodstvo spet prevzel Kastelic, ki je tudi v tej vožnji zmagal. Lampret je bil še enkrat drugi in Bahur spet tretji.


Kategorija MX R3 – 20 tekmovalcev
Jan Petrič (AMD Lukovica) je zmagal kot za šalo, tako je dejal tudi sam. V prvi vožnji je res kmalu povedel in konkurenco pustil za seboj. V drugi vožnji pa mu je kar nekaj časa sledil drugo uvrščeni Aljaž Novak (Motocross klub Boltija). Celo tako vneto, da je Petrič spregledal ciljno zastavo in naredil še paradni krog v tempu dirke.

Tretje mesto je osvojil Rueben Macrae (AMD Sitar racing), ki je najhitreje štartal. Vsi trije tekmovalci so bili najhitrejši tudi na treningu, le da je bil Macrae pred Novakom. Četrti, peti in šesti čas kvalifikacij so dosegli domači tekmovalci iz AMD Slovenske Konjice. Smiljan Pernek, Gregor Malek in Branko Bobnar. Pernek je dirko končal na skupnem četrtem mestu.


Kategorija MX 85 – 5 tekmovalcev
Nejc Čuk (AMD Gorica) je z malo sreče, a zasluženo slavil v Škednju. V prvi vožnji je prvi pripeljal skozi cilj. V drugi vožnji pa tretji in s točko prednosti osvojil prvo mesto. Drugo mesto je zasedel Miran Kovačič (AMD Trebnje), ki ni bil povsem nared, saj je imel le par dni pred dirko manjši kirurški poseg na prstu in je bil z dvema drugima mestoma zelo zadovoljen.

Tretje mesto je s svojim prvim članskim nastopom zasedel Nick Škorja (Športni Klub Nemc Team). V prvi vožnji je vodil, a žal moral zelo upočasniti tempo zaradi prazne pnevmatike. V drugi vožnji je prepričljivo zmagal. Četrto uvrščen je bil Žan Rotar Legat (AMD Radovljica) in peti Anej Braniselj (NSK Notranjska), ki je v prvi vožnji končal na tretjem mestu, v drugi vožnji pa imel težave z dirkalnikom in odstopil.


Kategorija MX 85 podmladek – 12 tekmovalcev
Urban Ražman (MK Rihemberk) in Miha Bubnič (MK Beli kamen) sta si v Škednju razdelila po eno prvo in drugo mesto. Bubnič je v obeh vožnjah odpeljal najhitrejši štart, žal pa v drugi ostal sredi proge in tako izgubil prvo mesto. Z dvema tretjima mestoma je bil tretji Patrik Knez (MK Beli Kamen).

Kategorija MX 65 – 7 tekmovalcev
Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) je tokrat vozil brez konkurence in si sam narekoval tempo za najhitrejši krog na kvalifikacijah in za obe zmagi v posameznih vožnjah. Drugo uvrščeni Maks Mausser (TRK Tajfun Šport) je imel tudi svoj tempo, v žaru borbe pa še padel pred prvim ovinkom druge vožnje in moral nekaj tekmovalcev prehiteti. Tretja je bila Staša Braniselj (MSK Notranjska). Za njimi so se zvrstili še Maja Šketelj (MK ZAI), Luka Perkovič (AMTK Koper), Žan Tomšič (AMD Lukovica) in Benjamin Vuk (MK ZAI).

Kategorija Veterani R1 – 11 tekmovalcev
Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični) je bil še enkrat najhitrejši, a se je v drugi vožnji malce spozabil in zaključil dirko en krog prezgodaj. S tem je podaril prvo mesto Alojzu Vogrincu (TRK Tajfun šport), ki je Pancarju dihal za ovratnik v prvi vožnji, a je zaradi blata na očalih moral prehitro odnehati z napadi na prvo mesto. Tretje mesto je osvojil Stanislav Drobne (MD Motomirči MX Monster). Na štartu se je izkazal Bojan Škufca (NIX Semič) in pobral namišljeno lovoriko Holeshot.

Kategorija Veterani R2 – 5 tekmovalcev
Branko Kavšek (AMD Šentvid pri Stični) je bil med najstarejšimi tekmovalci tudi tokrat nepremagljiv. Drugo mesto je osvojil italijanski predstavnik Marino Benvegnu. Tretje mesto pa je zasedel Milan Žvan (AMD Šentvid pri Stični). Za njimi sta bila uvrščena še Miloš Sojer (AMD Lukovica) na četrtem mestu in Stane Špehar (NIX Semič) kot peti.

Matjaž Košir

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"