Rekordna udeležba motokrosistov na zaključni dirki v Prilipah

11. 10. 2014
Deli

Kar 121 tekmovalcev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije ter Bosne in Hercegovine, se je v soboto 11. oktobra pomerilo na zaključni dirki pokalnega tekmovanja AMZS v motokrosu. V prestižni kategoriji Open R1 je slavil predstavnik domačega kluba Klemen Gerčar.

Člani AMD Brežice so se tudi tokrat potrudili in vložilo ogromno ur v pripravo steze, ki leži ob avtocesti na robu vasi Prilipe. Na njej so se pomerili tako amaterji kot tisti bolj izkušeni dirkači, med katerimi je imel največjo 'težo' Klemen Gerčar, naš edini predstavnik v elitnem razredu svetovnega prvenstva MXGP, ki sicer zastopa barve AMD Brežice. To je bila prva in tudi zadnja letošnja dirka za pokalno tekmovanje, ki se jo je naš vrhunski dirkač udeležil, njegove moči so namreč uprte v tekmovanje za državno prvenstvo, ki pa se bo odvilo že jutri, v nedeljo 12. oktobra na tej isti stezi.

Klemen je dirko izkoristil za ogrevanje pred velikim finalom, kjer mu bodo skušali mešati štrene tudi najboljši hrvaški tekmovalci. Tim Gajser, njegov letošnje veliki rival je sicer prišel na dirko a tokrat le v vlogi opazovalca ob stezi in predvsem kot varuška za svojo malo sestrico, ki se je Gajserjevim rodila pred slabim mesecem dni. Tudi v tej vlogi se je vedno nasmejani Tim odlično znašel, najbolj pa nas veseli, da uspešno okreva po poškodbi vretenc in je že opravil nekaj lažjih kondicijskih treningov. V kategoriji MX open R1 sta zmagovalni oder dopolnila še Aljoša Molnar z drugim in Toni Mulec s tretjim mestom.

Jaka Peklaj, ki je prepričljivo zmagal v kategoriji MX 50 junior dokazuje, da iz dirke v dirko dozoreva in se razvija v zanesljivega dirkača, tokrat sta si drugo in tretje mesto razdelila Jaka Osek in Žiga Grebenc. V kategoriji do 65 kubičnih centimetrov je Gašper Polajžer zopet slavil, drugo in tretje mesto sta si razdelila Piškor Dominik iz Hrvaške in Gal Hauptman.

Luka Milec je ob koncu sezone našel tisto zanesljivost, ki mu je manjkala na začetku in povzročila dva huda padca ter s poškodbami pokvarila izkupiček sezone. Nesporno je ta hip najhitrejši na stezi v kategoriji MX85 a za naslov mu manjkajo končane dirke. Sicer zopet prijetno pa preseneča komaj 11. letni Maks Mausser, ki je po osvojenem naslovu toskanskega regionalnega prvenstva prišel še po naslov državnega prvaka na jutrišnjo dirko. Današnjo dirko je izkoristil za trening in nabiranje izkušenj, ki jih je nedvomno pridobil ob dvoboju s hrvaškim tekmecem Nikolo Hraničem, ki je končal na tretjem mestu.

V kategorijah 125 R1 in R2 je bilo zopet zelo napeto. V elitnejši kategoriji je dvakrat zmagal Luka Kutnar pred Anejem Dopliharjem in Janom Pancarjem. Luka in Anej sta predvsem v drugi vožnji uprizorila vrhunski motokrosistični dvoboj, kjer pa je na koncu z minimalno prednostjo slavil Kutnar. V 125 R2 je ponovno zmagal Denis Vačovnik pred Jako Završanom, ki je tokrat padel v prvi vožnji in se nato prebijal v ospredje. Tretje mesto je ponovno osvojil Žan Brinovšek.

V najštevilčnejši kategorij R3 je tokrat nastopilo 23 tekmovalcev. Zmagal je Luka Štempihar pred Rokom Mikličem. Tretje mesto je osvojil Luka Frigelj.

Med Amaterji je Nik Čekada ponovno dokazal, da 250 kubični dvotaktnik lahko konkurira močnejšim 450 kubičnim štiritaktnikom, saj je zmagal pred Tomažem Jernejškom in Kristijanom Špindlerjem. V razredu Open R2 je slavil predstavnik Bosne in Hercegovine Primož Jazbar, drugi je bil Avstrijec Wally Adelbert in tretji domačin Benjamin Cirnski.

Pri starejših veteranih tudi na zadnji dirki Alojzij Fortuna ni pustil presenečenj in je gladko zmagal pred Frankom Erzetičem ter Stanetom Oštirjem. Vsekakor pa je med mlajšimi veterani zelo prijetno presenetil najhitrejši slovenski poštar Alojz Vogrinc, ki je zabeležil gladko zmago pred Igorjem Pancarjem. Tretje mesto je zasedel hrvaški predstavnik Danko Braim.

Domače motokrosiste tako čaka le še ena preizkušnja in sicer jutrišnja dirka za UNIOR MX prvenstvo Slovenije, kjer bomo dobili dokončne potrditve, kdo so bili letos najboljši motorkosisti.

Končni vrstni red Pokalnega tekmovanja AMZS v motokrosu 2014:

MX 85: 1. Staša Braniselj, 2. Matevž Robek, 3. Žan Rijavec,...

MX 65: 1. Gašper Polajžer, 2. Gal Zupančič, 3. Gal Hauptman,...

MX 50: 1. Jaka Peklaj, 2. Jaka Osek, 3. Žiga Grebenc,...

MX 125 R1: Luka Kutnar, 2. Anej Doplihar, 3. Jan Pancar,...

MX 125 R2: Jaka Završan, 2. Denis Vačovnik, 3. Brinovšek Žan,...

MX Amater: 1. Tomaž Jernejšek, 2. Nik Čekada, 3. Allen Kovačič,...

MX Open R1: 1. Theo Urbas, 2. Niko Topolovec, 3. Matjaž Grušovnik,...

MX Open R2: 1. Benjamin Cirnski, 2. Grega Švelc, 3. Adelbert Wally,...

R3: 1. Chris Sosolič, 2. Rok Miklič, 3. Luka Štempihar,...

Veterani 1: 1. Stanislav Drobne, 2. Igor Pancar, 3. Boštjan Braniselj,...

Veterani 2: 1. Alojzij Fortuna, 2. Franko Erzetič, 3. Bojan Škufca,...

Celotne rezultate in koledar dirk najdete na www.amzs.si v rubriki šport in na www.speed-timing.hr

AMZS Sport – MX press

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"