Reportaža z dirke za pokalno prvenstvo Slovenije

18. 4. 2007
Deli

Druga dirka v seriji Pokalnega prvenstva Slovenije za pokal Akrapovič je bila izpeljana minulo nedeljo v Škednju. Pod viaduktom avtoceste Maribor – Ljubljana, kjer leži dirkališče, je gostitelj AMD Slovenske Konjice privabil okoli 1500 privržencev motociklizma, ki so spremljali 100 tekmovalcev v devetih kategorijah. Zaradi suhih dni je bila steza zelo trda. Sonce je še dodatno dvigovalo dirkaško temperaturo, čeprav smo šele sredi aprila.

Kategorija 65 ccm

Nick Škorja (TRK Tajfun šport) je tokrat brez težav ugnal hrvaškega tekmovalca Luko Križnika. Škorja je obe vožnji povedel v štartu in v nadaljevanju vozil tempo brez konkurence. V tej kategoriji je štartalo sedem tekmovalcev, kar je za tri več kot prvo dirko v Vrtojbi.

Kategorija 85 ccm

Petnajst tekmovalcev združenih v dirko kategorije 85 ccm, se je točkovalo na člane in podmladek. Dirko je dobil italijanski tekmovalec Alessandro Battig pred domačinom Aljošo Molnarjem (AMD Feroda Celje). Molnar je prvo vožnjo zmagal, v drugo pa se je Battig odpeljal brez napake in ob izenačenem številu točk zmagal. Tretje mesto je zasedel Marko Tumbri iz Hrvaške. Tudi zmaga v razredu podmladek je šla na Hrvaško, vendar le na papirju. Za to državo namreč vozi Slovenec Tim Gajser. Brez konkurence je zmagal obe vožnji. Dejan Zver (TRK Tajfun šport) in Matevž Jerebic (AMD Feroda celje), ki sta že prava veterana v tem razredu, sta si razdelila pogačo na zmagovalnih stopnicah in vodita v skupnem seštevku.

Kategorija Veterani

Tudi ta kategorija je razdeljena na razred 1 in razred 2. V razredu 1 je spet nastopil Bogomir Gajser in brez težav pometel s konkurenco. Gajser nastopa za Hrvaško zvezo in je prisoten samo na nekaterih dirkah Pokalnega prvenstva. Spet se je izkazal Alojz Vogrinc (ŠK Nemc team). Tokrat je zasedel skupno drugo mesto, s posameznimi vožnjami na drugem in tretjem mestu. Dejstvo je, da Vogrinc vozi s 250F motorjem, medtem ko večina njegovih sotekmecev jezdi 450F motocikle. Zaradi tega še posebna čast temu tekmovalcu, ki velja na progi Škedenj za domačina. To je bilo moč opaziti tudi s strani občinstva, ki mu je poklonilo veliko aplavzov in vzklikov. Igor Pancar (AMD Orehova vas) je bil tokrat tretji, vseeno pa prehitel moštvenega kolega A. Rusa, s katerim sta najresnejša kandidata za osvojitev prvenstva.

V razredu 2 smo bili priča vrnitvi na motokros proge enega od začetnikov tega tekmovanja. Boštjan Braniselj (MK Notranjska) se letošnjo sezono podaja v dirke skupaj s sinom, ki vozi v kategoriji 65 ccm. Branislju starejšemu se vidi, da je motokrosist povratnik in to zelo uspešen, saj je dirko z malo sreče celo zmagal. Skupno drugi je bil Tomaž Hren (ŠD Inoterm racing team) star znanec v tem razredu. Prvo vožnjo je zmagal, vendar v drugi ni uspel ponoviti dobre predstave. Njegov teamski kolega Marko Klun se je zavihtel na skupno tretje mesto. Braniselj vodi tudi v skupnem seštevku.

Kategorija 125 R2

V tej kategoriji imamo zelo izenačeno prvo deseterico tekmovalcev. Tokrat, podobno kot na prvi dirki v Vrtojbi, je Dejan Podgornik (AMD Tolmin) slavil tudi v Škednju. Čeprav z dvema konstantnima vožnjama, ki jih je končal na drugem mestu. Skupno drugouvrščeni Andrej Gregorič (Motoklub Rihenberg) je drugo vožnjo zmagal, vendar je v prvi napravil preveč napak in bil šele na petem mestu. Zmagovalec prve vožnje Niko Topolovec (MTK Radenci) pa je zamočil v drugo z sedmim mestom. Vseeno je stopil na zmagovalni oder. Tretje mesto v posameznih vožnjah sta zasedla še Domen Pivk (MK ZAI) in Tolja Podbršček (Motoklub Rihenberg). Skupno je v tej kategoriji tekmovalo 31 tekmovalcev, vsi z licenco AMZS.

Kategorija OPEN R2

Še ena amaterska kategorija, ki je polnoštevilna. Tokrat je štartalo 26 tekmovalcev. Tudi v tej kategoriji je zmagal motokrosist povratnik Tomaž Jankovič (AMD Slovenske Konjice). Domačin, ki je dolga leta vozil državno prvenstvo, je v razredu OPEN R2 odpeljal obe vožnji na prvem mestu in požel veliko navdušenje navijačev. Leon Ferš (MTD racing team) je zasedel skupno drugo mesto, na koncu dneva pa je tretje mesto zasedel Robert Pahovec (TRK Tajfun šport). Peter Šilc (ŠD Inoterm racing team in Matej Golob (MK ZAI) sta okusila tretje in drugo mesto v posameznih vožnjah.

V skupnem točkovanju je trenutno na prvem mestu Ferš s 14 točkami prednosti pred Pahovcem, Šilcem in Dušanom Gyergyekom (AMD Štefan Kovač). Vsi trije tekmovalci so razvrščeni samo s točko razlike in obeta se vroče nadaljevanje za najvišja mesta.

Kategorija OPEN 125 ccm R1

Najprestižnejša kategorija OPEN + 125ccm je postregla z poslastico motokrosa. Toni Mulec (MK Slovenj Gradec) je nepričakovano pripotoval iz dirke v Italiji in obe vožnji odpeljal napadalno in agresivno, s tem pa brezkompromisno zmagal v razredu 125ccm. »Na sobotnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo sem na ekstremno trdi podlagi uničil motor in se zaradi tega vrnil v Slovenijo na pokalno prvenstvo Akrapovič. Kljub temu, da sem vozil razred 125 ccm, sem lahko kontroliral vodstvo, vendar vozil hiter tempo, kar je bil tudi moj cilj na tej dirki.«

V drugi vožnji si je priboril zmago nad Damjanom Smrekarjem (AMD Šentvid pri Stični), ki je vozil z motorjem razreda OPEN. Tudi Aleš Hlad si je to dirko privoščil kot trening in se z novim motorjem odrezal odlično. »KTM-ov testni dirkalnik so mi posodili pri podjetju Akrapovič. V šali smo stavili, da bom odpeljal holeshot (prvi skozi ovinek po štartu), čeprav je motor samo 450 kubičen. Moj motocikel ima namreč 525 ccm. V drugi vožnji sem res potegnil prvi in v razredu OPEN zasedel drugo mesto«.

Smrekar je zmagal v razredu OPEN, svojo zadržano vožnjo pa je komentiral: »V prvi vožnji se je vse izšlo po načrtih. Dober štart in zmaga. V drugo pa sem Mulcu že prihajal vzporedno, a mala napaka v ovinku tri kroge pred koncem mi je ubila željo po ponovnem napadu. Kljub temu sem vesel, saj sem si s skupno zmago pridobil nekaj samozavesti«.

Tretji je bil Aleksander Osek (Tajfun Šport). Aleksander Žafran (Geodrill racing), ki je veljal za favorita v 125 ccm, je bil žrtev zapleta tekmovalcev takoj v prvem ovinku in se v nadaljevanju dirke izkazal s skupnim drugim mestom. Tretji je bil Peter Tadič (MTD racing).

Naslednja dirka pokala Akrapovič bo 27. maja v Orehovi vasi.

Besedilo in foto: Matjaž Košir

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"