Rossija bo v Aragonu zamenjal dirkač iz prvenstva WSBK, ki še nikoli ni vozil MotoGP dirkalnika

11. 9. 2017 | Matevž Hribar
Deli
Rossija bo v Aragonu zamenjal dirkač iz prvenstva WSBK, ki še nikoli ni vozil MotoGP dirkalnika (foto: Yamaha racing)
Yamaha racing

Uresničile so se napovedi, da Valentino Rossi do dirke v Aragonu še ne bo okreval, zato so se v tovarniški ekipi Yamahe odločili, da ga nadomesti Michael van der Mark.

V štirinajsti rundi prvenstva MotoGP v španskem Aragonu bo tako na Rossijevo Yamaho YZR-M1 sedel Michael van der Mark, dirkač, ki sicer z Yamaho dirka v svetovnem prvenstvu Superbike. Štiriindvajsetletnik se bo na MotoGP dirki pojavil brez kakršnegakoli treninga s tovarniškim dirkalnikom, ima pa za seboj izkušnje s pisto – v Aragonu je v različnih prvenstvih dirkal že sedemkrat. Za Van der Marka bodo skrbeli običajni člani Rossijeve ekipe. Podobna 'sreča' je lani doletela Alexa Lowesa, ki je nadomestil Bradleya Smitha, člana ekipe Monster Yamaha Tech3 Team, na dirkah v Veliki Britaniji, San Marinu in Aragonu.

Ob tem so ponovili napovedi, da naj bi se Rossi vrnil na dirkaški asfalt na VN Japonske v Motegi, 15. oktobra 2017.

Lin Jarvis, šef oddelka Yamaha Motor Racing: »Po Valentinovem padcu 31. avgusta smo se pri Yamahi odločili, da ga v San Marinu še ne bomo zamenjali, a za naslednjo dirko je ekipa zavezana, da bo nastopila z dvema dirkačema. Ker je skoraj nemogoče, da bi v Aragonu dirkal Valentino, je Yamaha iskala nadomestnega dirkača v svojih vrstah. Po tem, ko je Katsuyuki Nakasuga nadomestil Jorga Lorenza leta 2011, Alex Lowes pa lani Bradleya Smitha, smo se odločili, da zdaj damo priložnost Michaelu van der Marku. Nikoli ni lahko nadomestiti dirkača, še posebej pa bo težko nadomestiti Valentina Rossija, a verjamemo, da ima Michael dovolj izkušenj, da bo dobro opravil svoje delo. Dali mu bomo najboljšo možno podporo in želimo mu vse najboljše ob tej razburljivi priložnosti. Upamo tudi, da bo Valentino nadaljeval s hitrim okrevanjem in da ga bomo na YZR-M1 videli v čim krajšem času.«

Michael van der Mark: »Veselim se priložnosti, da bom vozil YZR-M1 v Aragonu. Nikoli prej še nisem vozil MotoGP dirkalnika, zato bo to zame povsem nova izkušnja. Zelo me zanima, kako je voziti tak stroj. Vem, da ne bo lahko brez kakršnegakoli testiranja zapeljati direktno na uradni trening, a vseeno sem Yamahi izjemno hvaležen za priložnosti. Zagotovo se bom veliko naučil.«

Michael van der Mark je bil rojen 26. oktobra 1992 na Nizozemskem, visok je 180 centimetrov, tehta pa 69 kilogramov. Je član letošnje zmagovalne ekipe na 8-urni vztrajnostni dirki v Suzuki, v skupnem seštevku svetovnega prvenstva pa trenutno zaseda sedmo mesto. Lani je sezono končal na četrtem mestu, leta 2014 pa je zmagal v prvenstvu Supersport. Pred tem je že tekmoval v svetovnem prvenstvu v razredu do 125 kubičnih centimetrov, enkrat pa celo v razredu Moto2.

Matevž Hribar
foto: Yamaha Racing

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"