Slovenci 16. na pokalu narodov!

30. 9. 2012
Deli

Slovenska motokros reprezentanca v postavi Matevž Irt, Tim Gajser in Klemen Gerčar se je na dirki za svetovni pokal narodov v motokrosu v Belgiji po devetih letih znova uvrstila v veliki finale, kjer je osvojila visoko šestnajsto mesto. Naslov svetovnih prvakov je prvič v zgodovini osvojila ekipa Nemčije.

Na progi Lommel se je minuli vikend za prestižni naslov svetovnih prvakov merilo triintrideset reprezentanc sveta, slovenskim predstavnikom pa je veliki met uspel že v sobotnih kvalifikacijah z uvrstitvijo med najboljših dvajset, saj so s tem izpolnili osnovni cilj.

Matevž Irt je v kvalifikacijah kategorije MX1 osvojil sedemnajsto mesto. Za njim se je s progo spopadel Tim Gajser, ki mu je v kategoriji MX2 sicer kazalo dobro, a je padel in končal na osemnajstem mestu. S tem slovenska reprezentanca še ni imela vstopnice v finale A in vso breme je bilo na plečih Klemena Gerčarja, ki je moral uspešno opraviti s kvalifikacijami odprtega razreda. To mu je tudi uspelo, saj je bil trinajsti in slovenska reprezentanca je za las še ujela tako želeni in dolgo pričakovani glavni finale. Zmagovalci kvalifikacij so bili Nemci, ki so s prikazanimi vožnjami napovedali napad na vrh.

V nedeljo se je ob progi zbralo skoraj sedemdeset tisoč fanatičnih navijačev z vsega sveta. Med njimi je bilo poleg domačih belgijskih navijačev največ privržencev Velike Britanije in Nemčije.

Finale so sestavljale tri dirke. V prvi sta Slovenijo zastopala Matevž Irt in Tim Gajser. Slednji je dirko končal na sedemindvajsetem mestu, Irt je bil trideseti. V drugi dirki sta tekmovala Tim Gajser, ki je bil triindvajseti, in Klemen Gerčar, ki je dirko zaključil devetindvajseti. Pred odločilno tretjo dirko je bila Slovenija na šestnajstem mestu in slovenski motokrosisti so se borili celo za uvrstitev med najboljših petnajst.

V zadnji dirki sta nastopila Klemen Gerčar in Matevž Irt. Gerčar je dirko končal na petindvajsetem mestu, Irt pa je padel in dirke ni končal. Nizozemski dirkač je v prvem ovinku povzročil skupinski padec, ki se mu Matevž Irt ni mogel izogniti in obležal je pod motorjem. Kljub nekaj modricam je skušal nadaljevati, vendar jo je pri padcu skupil tudi motor, zaradi česar je moral odstopiti. V seštevku treh dirk so slovenski motokrosisti osvojili odlično šestnajsto mesto, kar je največji uspeh na pokalu narodov v zadnjih devetih letih.

Z rezultatom je bil vidno zadovoljen selektor Herman Jakolič: »Reprezentanca je z uvrstitvijo v finale dosegla cilj, ki smo ga čakali že nekaj let. Rezultat ima večjo težo še posebej ob dejstvu, da so bili pogoji težki in da je bila dirka na terenu, kot ga naši fantje niso vajeni. Vsi trije so svojo nalogo opravili z odliko, škoda le za Matevževo smolo v zadnji vožnji.« Tim Gajser je po koncu tekmovanja z rok predstavnika mednarodne motociklistične zveze prejel še nagrado »Ricky Carmichael«, ki jo na pokalu narodov prejme najmlajši motokrosist med finalisti.

Naslov svetovnih prvakov je osvojila Nemčija, ki so jo zastopali Maximilian Nagl, Ken Roczen in Marcus Schiffer. Domačini Belgijci so v postavi Ken De Dycker, Clement Desalle in Jeremy Van Horebeek osvojili naslov svetovnih podprvakov, nad čimer so bili vidno razočarani, saj so si pred svojimi navijači želeli stopiti na najvišjo stopničko. Razočaranje pa ni manjkalo tudi v ekipi Združenih držav Amerike, ki je v postavi Ryan Dungey, Blake Baggett in Justin Barcia osvojila tretje mesto in tako ni uspela še osmič zapored ubraniti naslova.

Naslednje leto bo dirko za svetovni pokal narodov gostila Nemčija, ki si je letos priredila najboljšo možno popotnico za domačo dirko. Motokrosisti bodo čez dva tedna za konec sezone tekmovali še na evropskem pokalu narodov v Ukrajini.

REZULTATI

Kvalifikacije
1. Nemčija, 2. Belgija, 3. Italija, 4. Nizozemska, 5. Francija, 6. ZDA, 7. Velika Britanija, 8. Estonija, 9. Rusija, 10. Avstralija, ... 19. SLOVENIJA

Dirka
1. vožnja MX1 + MX2: 1. Antonio Cairoli (Italija), 2. Gautier Paulin (Francija), 3. Maximilian Nagl (Nemčija), ... 27. Tim Gajser, 30. Matevž Irt (oba SLOVENIJA)

2. vožnja MX2 in MX open: 1. Jeffrey Herlings (Nizozemska), 2. Tanel Leok (Estonija), 3. Ken De Dycker (Belgija), ... 23. Tim Gajser, 29. Klemen Gerčar (oba SLOVENIJA)

3. vožnja MX1 in MX open: 1. Antonio Cairoli (Italija), 2. Jeffrey Herlings (Nizozemska), 3. Justin Barcia (ZDA), ... 25. Klemen Gerčar, 35. Matevž Irt (oba SLOVENIJA)

Skupno: 1. Nemčija, 2. ZDA, 3. Francija, 4. Estonija, 5. Belgija, ... 16. SLOVENIJA

Andreja Prel
Foto AP

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"