SM SP, Busca: Nastran šestnajsti

6. 4. 2011
Deli

Na kvalifikacijah si je Uroš Nastran privozil odlično šesto mesto, na dirkah pa je imel nekaj smole.

V nedeljo, 3. aprila, se je odprla nova sezona supermota za voznike evropskega in svetovnega prvenstva. Dirka se je odvijala na dirkališču Kart Planet Busca v Italiji. Med svetovno elito se je boril tudi Uroš Nastran (AMD Sitar racing), ki vozi za ekipo TDS/FAOR LAWANTEAM. Letos je Uroš prestopil v najvišji rang tekmovanja in se že na sobotnih kvalifikacijah med močno konkurenco izredno izkazal.

Kljub prestopu na Hondo, ki se je še ni dodobra navadil, mu je uspelo na kvalifikacijah priboriti šesto mesto, s katerega je pričel prvo nedeljsko dirko. Uroš je kaj kmalu izkusil borbenost voznikov v svetovnem prvenstvu, saj so ga že na štartu izrinili iz idealne linije, tako da je že po prvih dveh ovinkih nazadoval za deset mest.

Končal je na 14.mestu, s katerega je kasneje tudi pričel drugo dirko, v kateri se je držal odlično, na žalost mu prehitevati ni uspelo, saj so vsi tekmovalci res hitri in izenačeni, tako je dirko končal na 14.mestu, za tretjeuvrščenim pa zaostal le štiri sekunde.

Tretjo dirko pa je Uroš pričel izredno borbeno, saj je sprevidel, da je svetovno prvenstvo veliko bolj agresivno in borbeno kot evropsko. Uspelo se mu je prebiti do 12. mesta, sledil je najhitrejšim, a ga je v petem krogu podrl trikratni svetovni prvak Thiery Van Den Bosch. Uroš je tako padel na zadnje mesto, a se je vse do konca boril in uspelo mu je priti na 16. mesto. Z 19 osvojenimi točkami mu je pripadlo tudi skupno 16. mesto.

Uroš je po dirki povedal: "S svojim novim motorjem sem zadovoljen, bom pa potreboval še kar nekaj treninga, da bom lahko zdržal z njim tempo 20 minut. Čase imam zelo dobre, kar sem dokazal na kvalifikacijah, odpraviti moram samo še manjše napake, ki sem jih delal med dirko. Pred prvo dirko sem imel tudi malo težav z motorjem, tako da sem moral tekme odpeljati s popolnoma standardnim agregatom, a sem z njegovo močjo vseeno zadovoljen. Na naslednji dirki, ki bo v konec maja v Bolgariji, bom že imel močnejši agregat, tako da upam, da mi uspe končati med prvo deseterico. Glede konkurence na svetovnem prvenstvu lahko rečem, da smo tekmovalci med seboj zelo izenačeni, na kvalifikacijah nas je bilo v eni sekundi 11 tekmovalcev. V celi dirki pa je tempo tako močan, da smo bili v drugi vožnji razvrščeni od tretjega do 14.mesta v dobrih štirih sekundah."

Najbolj med vsemi tekmovalci iztopa lanskoletni svetovni prvak Francoz Thomas Chareyre, ki je tudi zmagal vse tri dirke. Skupno drugi je bil Finec Mauno Hermunen, tretji pa Italijan Ivan Lazarrini.

Urošev ekipni kolega Italijan Massimo Beltrami je skupno dosegel odlično 6. mesto, Brazilec Rafael Fonseca pa je končal na skupno 21.mestu.

Naslednja dirka, ki čaka Uroša bo čez štirinajst dni v Latini, dirka bo štela za italijansko odprto prvenstvo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja