Speedway GP: Žagar bo dirkal med elito

28. 10. 2016
Deli

Najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar, ki je sezono 2016 sklenil na devetem mestu in je le za točko zgrešil osmerico ter s tem neposredno uvrstitev v elitno ligo za sezono 2017, je dobil potrditev, da se je v serijo svetovnega prvenstva uvrstil na povabilo promotorja.

Matej Žagar je imel letos na začetku sezone kar nekaj smole, proti koncu sezone pa mu je šlo vse bolje. V jesenskem delu je dvakrat za las zaostal za stopničkami na četrtem mestu, na zadnji dirki pa je po sicer dobrih vožnjah obtičal v polfinalu. Promotor in FIM sta se tako odločila, da Žagarja uvrstita med stalne SGP voznike tudi v prihodnji sezoni.

"S svojo ekipo sem trdo garal, da smo do konca sezone pripravili motorje, s katerimi sem bil konkurenčen. Menim, da sem "wild card" za naslednjo sezono dobil povsem zasluženo," je o vstopnici v SGP 2017 povedal slovenski državni prvak.

Poleg Žagarja so povabilo dobili še dvakratni evropski in mladinski svetovni prvak, Rus Emil Sayfutdinov, Danes Nicki Pedersen in Poljak Maciej Janowski.

Sayfutdinov je v SGP nazadnje tekmoval v sezoni 2013 in zabeležil tri zmage, za tem pa je v sezonah 2014 in 2015 osvojil naslov evropskega prvaka.

Nicki Pedersen je bil letos v prvenstvu šele trinajsti, saj je zaradi poškodbe izpustil zadnjih nekaj dirk. V karieri ima sicer že šestnajst zmag na dirkah svetovnega prvenstva.

Ob prvi osmerici in štirih povabljencih, bodo stalni člani SGP še zmagovalci letošnjih SGP kvalifikacij: Poljak Patryk Dudek, Slovak Martin Vaculik in Šved Fredrik Lindgren. Prva rezerva v primeru poškodb ali bolezni bo Danec Peter Kildemand.

2017 FIM SPEEDWAY GRAND PRIX SEZNAM VOZNIKOV

1 Greg Hancock (ZDA)

2 Tai Woffinden (Velika Britanija)

3 Bartosz Zmarzlik (Poljska)

4 Chris Holder (Avstralija)

5 Jason Doyle (Avstralija)

6 Piotr Pawlicki (Poljska)

7 Antonio Lindback (Švedska)

8 Niels-Kristian Iversen (Danska)

9 Matej Zagar (Slovenija)

10 Maciej Janowski (Poljska)

11 Fredrik Lindgren (Švedska)

12 Nicki Pedersen (Danska)

13 Patryk Dudek (Poljska)

14 Martin Vaculik (Slovaška)

15 Emil Sayfutdinov (Rusija)

PeK