Speedway GP: Žagar začenja sezono na Novi Zelandiji

2. 4. 2014
Deli

S prvo dirko, ki bo v letošnji seriji Speedway Grand Prix, ponovno štela za VN Nove Zelandije, se v soboto v Aucklandu pričenja nov boj za naslov svetovnega prvaka med posamezniki v speedwayu.

Med petnajstimi najboljšimi vozniki tega športa brez zavor, se drugo leto zapored, skupno pa že četrto sezono v karieri, meri tudi naš najboljši dirkač, 31 letni Črnovaščan Matej Žagar. Član AMTK Ljubljana je lani dirkal izvrstno in s končnim sedmim mestom tudi obstal med najboljšimi. Na tretjini dirk je startal tudi v velikem finalu, enkrat je ostal brez stopničk, trikrat pa je  osvojil drugo mesto. Velika želja, prva zmaga na dirki za SP pa se še mu ni izpolnila. Nov ples do premierne zmage in še kakega višjega cilja, se za našega multi državnega prvaka tako pričenja v državi Velikega belega oblaka, kjer pa lani ni blestel, saj je na prvi dirki osvojil vsega pet točk.

»Mislim, da vsaj fizično, pa tudi mentalno, še nikoli nisem bil tako dobro pripravljen kot tokrat. Če bodo sodelovali še motorji, verjamem, da dobra uvrstitev ne more izostati,« so bili prvi pogledi Mateja Žagarja na uvodno dirko letošnje serije. Zaupal nam je tudi, zakaj se pred prvo dirko tudi počuti precej bolje, kot pa se mu je to godilo lani: »Odgovarja mi, da mesto že poznam, zato se ne obremenjujem še s tem, pravilna odločitev pa je bila vsekakor tudi to, da sem za let, ki traja več kot 24 ur, izbral poslovni razred. Fizično in psihično sem bil tako precej manj utrujen in precej bolj pripravljen tudi na spopad s kar 11 urno časovno razliko, kar pomeni, da bom lahko bolj zbran, kot lani.«

Njegovi mehaniki so med tem na stadionu Westernsprings iz letalskih kontejnerjev že odpakirali vso opremo, ki so jo že tedne prej odposlali v južno hemisfero. Sestavljeni so že tudi motocikli, kar pomeni, da je za prvi četrtkov trening že vse nared. Predvsem pa Žagar, ki je prost dan izkoristil za obisk fitnessa, motivacijske priprave z vodjo svoje ekipe in sproščujoč izlet ter kopanje na otoku Waiheke, v neposredni bližini Aucklanda.

V četrtek je najprej na vrsti predstavitev vseh letošnjih voznikov sedmi sili, kmalu po tem pa že tudi prvi trening, ko bo znano tudi kako se na letošnjem motociklu in progi počuti Žagar. Še drugi dan treninga ga čaka v petek, v soboto pa bo šlo po slovenskem času zares ob sedmih zjutraj.

Glede na lani se je pošteno premešala tudi startna lista, še najbolj pa zeva praznina na račun odsotnosti Rusa Emila Sayfutdinova in Poljaka TomaszaGolloba. Slednji je pri svojih 42 letih zaključil z dirkanjem na najvišjem nivoju, Sayfutdinov pa je letošnji nastop odpovedal z obrazložitvijo, da si še vedno ni povsem opomogel od lanskega padca, težave pa ima tudi s pridobivanjem sponzorjev za tako naporen in obsežen projekt, kot je serija SGP. Čudežni ruski deček se bo tako, vsaj v tej sezoni posvetil predvsem poljski ligi in Evropskemu prvenstvu.

Kdo je največji favorit za letošnji naslov je težko napovedati, Žagar ne skriva, da ga najprej zanima prva zmaga, nato pa se tudi kakšne medalje na koncu sezone ne bi branil, kljub vsemu pa velja za velikega favorita lanski zmagovalec, Britanec Tai Wofinden, ki mu diha za ovratnik njegov avstralski prijatelj, Darcy Ward, ki je že lani v prvi svoji sezoni kot polnopravni voznik dokazal, da je skoraj neverjeten talent, ki bi ob nekaj sreče že lani lahko postal prvak.

V koledarju 12 dirk letošnje serije pa manjka Krško, kjer smo lani sicer videli enega najbolj uspešnih dirk za VN Slovenije, kar pomeni, da bo na račun izostanka tudi kar se italijanskih organizatorjev tiče, najbližja dirka za slovenske navijače v češki Pragi. Krško še ni reklo zadnje besede, pravijo le, da na račun slabega gospodarskega stanja v državi, niso pripravljeni podpisati pogodbe za višji zahtevani znesek, kot je to bilo lani. »Zagotovo še nismo rekli zadnje besede in ko bo klima za našo dirko ugodnejša, bomo ponovno pripravili speedwayski praznik tovrstnih razsežnosti v Laški prestolnici,«pa je bila odločna Violeta Freeland, predsednica AMD Krško.

Koledar dirk:

05. april, Auckland, Nova Zelandija

26. april, Bydgoszcz, Poljska

7. maj, Tampere, Finska

31. maj, Praga, Češka

14. junij, Malilla, Švedska

28. junij, Kopenhagen, Danska

12. julij, Cardiff, Velika Britanija

16. avgust, Riga, Latvija

30. avgust, Gorzow, Poljska

13. september, Vojens, Danska

27. september, Stockholm, Švedska

11. oktober, Torun, Poljska

Borut Cvetko / mediaspeed.net

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"