Speedway GP: Žagarju v Pragi štiri točke, Škorja v finalu EP do 21 let

12. 6. 2017
Deli

Še dan pred dirko je bil Žagar na infuziji, a vseeno uspel privoziti pomembne štiri točke.

Četrta dirka letošnje Speedway GP je v Pragi prinesla prvo letošnjo zmago Avstralcu Jasonu Doylu. Drugo mesto si je priboril aktualni prvak Američan Greg Hancock, tretje pa domačin s posebnim povabilom, Vaclav Milik. VN Češke pa še drugo leto ni bila pisana na kožo našemu vozniku Mateju Žagarju. Po hudi virozi, zaradi katere je še dan pred tem v bolnišnici na Poljskem dobil infuzijo in tako tudi izpustil trening, si je v Pragi vidno nemočen uspel privoziti štiri točke, ki bi lahko bile do konca prvenstva še kako pomembne.

Uvodni dve vožnji je tako ostal brez točk, tretja mu je prinesla prvo točko na račun odstopa Rusa Emila Sayfutdinova. V četrtem nastopu, pri katerem je imel tudi najboljši startni položaj, pa je na začetku kazalo odlično, saj je celo povedel, nato pa je moral priznati premoč dveh voznikov, sam pa je premagal Poljaka MaciejaJanowskega. Pravi obraz je nekako pokazal šele v zadnjem nastopu, ko je očitno iztisnil zadnje atome moči za boj z nekdanjim klubskim kolegom iz poljskega Gorzowa, Poljakom BartoszomZmarzlikom, s katerim sta se dajala vse štiri kroge, se vmes tudi zaletela, večkrat prehitela, na koncu pa je bil boljši Žagar in z drugim mestom za Avstralcem Chrisom Holderjem osvojil pomembni dve točki.

Po prvi tretjini prvenstva Žagar zaseda sicer nič kaj obetavno 13. mesto, za napredek v sezono 2018 potrebuje na koncu sezone skupno osmo mesto. Do tega pa ga zaenkrat loči že kar velikih 12 točk. No sezona je še dolga in Žagar je prav lani dokazal, da se lahko vrne tudi v velikem slogu. Naslednja, peta preizkušnja sezone bo čez 14 dni v danskem Horsensu.

Škorja v finale med vozniki do 21 let

Slovenski speedway pa ima kljub vsemu razlog za dobro voljo tudi to soboto. Nick Škorja, član AMTK Ljubljana si je namreč v madžarskem Nagyhalaszu, s tretjim mestom na polfinalni dirki EP voznikov do 21 let, privozil nastop v finalu tega prvenstva.

Škorja je v petih nastopih osvojil dve zmagi in tri druga mesta (12 točk). Boljša od njega sta bila le Poljak BartoszSmektala (14) in Nemec Michael Haertel (13). V finale, ki bo 26. avgusta v Latvijskem Daugavpilsu se je neposredno uvrstilo pet najboljših voznikov.

Rezultati VN Češke

1. Jason Doyle (Avs) 13 točk
2. Greg Hancock (ZDA) 18
3. Vaclav Milik (Češ) 13
4. PatrykDudek (Pol) 13
5. Chris Holder (Avs) 11
...
14. Matej Žagar (Slo) 4

SP po 4. dirki od 12.

1. Dudek 51
2. Doyle 50
3. Vaculik 44
4. Lindgren 43
5. Janowski 41
6. Pawlicki 39
7. Hancock 38
8. Woffinden 37
...
13. Žagar 25

Polfinale EP do 21 let, Nagyhalasz

1. BartoszSmektala (Pol) 14
2. Michael Haertel (Nem) 13
3. Nick Škorja (Slo) 12
4. Lukas Fienhage (Nem) 11
5. GlebCzugunow (Rus) 10+3
6. EduardKrcmar (Češ)

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"