SpeedwayGP: Žagar peti na svetu, Hancock prvak

13. 10. 2014
Deli

Dvanajsta dirka letošnje sezone Speedway Grand Prix serije, ki smo jo spremljali v Marian Rose areni v Torunu in je štela za VN Poljske, je tako kot že vrsto zadnjih let, odločila tudi letošnjega svetovnega prvaka in nosilce medalj članskega svetovnega prvenstva.Še tretjič v karieri je to uspelo ameriški legendi svetovengaspeedwaya, 44 letnemu Gregu Hancocku.

. Kalifornijčan je kljub poškodbi in dejstvu, da je moral prvič v zgodovini serije, od leta 1995, izpustiti eno od dirk,tako dokazal vsem mlajšim zasledovalcem, da mu ob izkušnjah še zdaleč ni zmanjkalo motivacije za svetovne naslove. S tretjo krono je postal tudi najboljši Američan v zgodovini spidveja. Srebrno medaljo si je po pričakovanjih privozil domačin KrzysztofKasprzak, ki je s tretjo zmago v sezoni in šesto zaporedno uvrstitvijo v finale, kronal letošnjo sezono še z naslovom podprvaka. Bron, ki se je dolgo nasmihal tudi našemu Mateju Žagarju, pa je šele po zmagi v dodatni vožnji proti lanskemu prvaku, Britancu TaiuWoffindnu, šel okrog vratu Dancu NickijuPedersnu.

Za prvo slovensko spidvejsko medaljo članskega svetovnega prvenstva je bil vse do četrtega nastopa v igri tudi Žagar, saj so imeli do tega trenutka s Pedersnom in Woffindnom enako število točk. Po dveh zaporednih ničlah v zadnjih dveh nastopih pa je velika priložnost ostala zaprašena v Torunu, na ovalu, ki ga Žagar nikakor ne uspe osvojiti. Lani je tukaj privozil vsega tri točke, letos je v prvi vožnji celo zmagal in dodal še dve točki, a pet jih je bilo na koncu še vedno najmanj od vseh dirk v tej sezoni. »Ne morem skriti, da sem resnično razočaran, saj smo se ponovno lovili okrog pravega motorja in njegovih nastavitev, zato nisem niti v prvi vožnji, v kateri sem zmagal, vozil tako, kot bi lahko. To se je nadaljevalo tudi v naslednjih nastopih, kjer je šlo samo še navzdol,« je svoj nastop opisal Žagar in dodal: »Za pravi preboj in poseganje po medaljah je moj proračun enostavno še vedno premajhen in to bo ob novih pripravah in iskanju ključnih sprememb za boljše delovanje motorjev, tako glavna naloga pred in za naslednjo sezono.« Na koncu je Matej za dve mesti popravil tudi lansko uvrstitev na tej dirki, a 14. mesto je daleč od tega, kar si je sam, skupaj s slovenskimi navijači na tej dirki, predstavljal pred zadnjim nastopom letos.

Žagar je v tej sezoni, kljub razočaranju na koncu, osvojil skupno peto mesto, kar je še za dve mesti bolje od doslej njegovega najboljšega rezultata in pomeni ob prvi zmagi na dirki za VN Finske tudi zgodovinski uspeh slovenskega motošporta.

V sezoni je stal trikrat na stopničkah in še tolikokrat v polfinalu. Polovica dirk pa se ni končala po njegovih željah, saj je tam v povprečju osvojil po šest točk in obtičal v rednem delu dirke. Precej dobra tolažba pred naslednjo sezono je lahko tudi dejstvo, da bosta od te Žagarjeve nesrečne šesterice ovalov, v koledarju za naslednjo sezono ostala le Torun in Britanski Cardiff. Kot novost pa bo za zaključek sezone dodan avstralski Melbourne, kjer bodo vozniki vozili na znamenitem stadionu Etihad.

»Resno razmišljam tudi o tem, da bi v naslednji sezoni imel manj dirk, saj bi se tako lahko bolj posvetil resnično pomembnim, to je tem v seriji SGP in pa nastopom v poljski profesionalni ligi, če se bom ob tem lahko bolje posvetil tudi pripravi motorjev, verjamem, da bi to moral biti ključ do še boljših rezultatov,« pa je svoje razmišljanje sklenil najboljši Slovenec in se že posvetil še preostalim dirkam letošnje sezone, med drugim ga čaka tudi nastop na finalu državnega prvenstva, ki bo naslednjo nedeljo, 19. oktobra v Krškem. Dirka, na kateri Žagarja čaka še potrditev 13. zaporednega naslova državnega prvaka Slovenije.

Rezultati VN Poljske:

1. KrzysztofKasprzak (Pol) 17 točk, 2. Andreas Jonsson (Šve) 17, 3. JaroslawHampel (Pol) 11, 4. Nicki Pedersen (Dan) 14, 5. Greg Hancock (Zda) 13, ... 12. Matej Žagar (Slo) 5,...

Končni vrstni red SP 2014:

1. Hancock 140 točk, 2. Kasprzak 132, 3. Pedersen 121, 4. Woffinden 121, 5. Žagar 114, 6. Jonsson 103, 7. Holder 100, 8. Hampel 98, 9. Batchelor 91, 10. Lindgren 90,...

SGP statistika Matej Žagar – sezona 2014 (in skupno v karieri):

SGP dirk: 12 (53)

SGP zmag: 1 - VN Finske 2014

SGP voženj: 69 (296)

SGP 1. mest v posameznih vožnjah: 18 (64)

SGP finalov: 3 (10 – od tega 9x na stopničkah)

SGP točk: 114 (459)

Borut Cvetko / mediaspeed.net

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja