Spidvej DP: V Ljubljani slavil Žagar

15. 4. 2013
Deli

V Ljubljani je se je to soboto na stadionu Ilirije v Zgornji Šiški odvila druga dirka članskega državnega prvenstva Hrvaške in Slovenije v spidveju. Po pričakovanjih je bilo najbolj napeto prav v finalni vožnji, kjer smo videli povsem enako zasedbo kot pred enim tednom na uvodni dirki tega prvenstva.

11-kratni slovenski prvak Matej Žagar pa tokrat ni dovolil presenečenja. Z boljšo izbiro startne pozicije je povedel že takoj na začetku in vodstvo več ni spustil iz rok. S tem je maščeval poraz proti tokrat drugouvrščenemu Jurici Pavlicu, najboljšemu vozniku iz Hrvaške. V finalu pa sta svoj boj za preostalo, tretjo stopničko, ponovno bila Aleksander Čonda in Samo Kukovica. Slednji je po izvrstnem startu vozil na tretjem mestu vse do tretjega kroga, ko je tako kot na hrvaškem ovalu moral priznati premoč Aleksandra Čonde in se še enkrat zadovoljiti z nehvaležnim četrtim mestom.

"Kljub temu, da moj start v finalu ni bil perfekten, sem si s pametno vožnjo že v prvem zavoju zagotovil dovolj prednosti, da sem pred domačim občinstvom osvojil prvo letošnjo zmago," je po dirki vidno bolj zadovoljen kot pred enim tednom dejal Žagar in še dodal: "Veseli me, da se na motorju že bolje počutim, kar dokazujejo tudi rezultati v tujih profesionalnih ligah, zato verjamem, da se bo to pokazalo čez en teden tudi na naslednji dirki serije Speedway Grand Prix, ki bo v poljskem Bydgoszczu." Žagarja do takrat čakajo še kar štiri dirke, prva že jutri na Poljskem. Najboljši slovenski spidvejist pa nam je ob tem še zaupal, da je ob angleškem Belle Vue-ju in poljskem Gnieznu, podpisal še pogodbo s češkimi Pardubicami.

Ob točkah za državno prvenstvo so imeli slovenski vozniki dodatno motivacijo tudi zaradi odprtih mest za dirke svetovnega in evropskega prvenstva v letošnji sezoni. V slovensko reprezentanco za nastop v svetovnem ekipnem prvenstvu so se tako ob Žagarju uvrstili še Čonda, Kukovica in Voldrih. Lanski slovenski podprvak Maks Gregorič pa se bo moral zaradi obotavljivih nastopov na uvodnih dveh dirkah za letos posloviti od dirkanja v svetovnem prvenstvu. Svojo priložnost za mednarodni preboj bo lahko izkoristil le v članskem evropskem prvenstvu.

Dirka pred 1.000 gledalci se je odvila v lepem vremenu in brez omembe vrednih padcev.

Naslednja dirka za državno prvenstvo posameznikov bo 25. maja na stadionu v Petišovcih pri Lendavi.

Rezultati:
1. Matej Žagar (AMTK Ljubljana) 18 točk
2. Jurica Pavlic (SK Unia Goričan) 16
3. Aleksander Čonda (ST Lendava) 14
4. Samo Kukovica (AMD Krško) 11
5. Matic Voldrih 11
6. Maks Gregorič (oba AMTK Ljubljana) 10
7. Lukas Simon (Avs) 8
8. Žiga Radkovič (AMD Krško) 7
9. Jernej Pečnik (AMTK Ljubljana) 6
10. Matic Ivačič 6
11. Denis Štojs (oba AMD Krško) 6
12. Daniel Gappmaier (Avs) 5
3. Dalibor Bot 4
14. Ladislav Vida (oba ST Lendava) 3
15. Karlo Majnić (SK Unia Goričan) 2
16. Anton Wannasek (Slk) 0.

Točke po drugi od štirih dirk:
1. Žagar 35 točk
2. Pavlic 33
3. Čonda 27
4. Kukovica 22
5. Voldrih 20
6. Gregorič 17
7. Štojs 16
8. Pečnik 14
9. Radkovič 13
10. Ivačič 11
11. Vida 8
12. Bot 8

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"