Superkros: kralj Torina postal Justin Brayton

17. 12. 2018 | Jaka Završan
Deli

Prejšnji konec tedna je v Torinu potekala dirka superkrosa, ki so se je poleg hitrih Evropejcev udeležili tudi nekateri zelo cenjeni ameriški dirkači.

Prvenstvo motokrosa se v Združenih državah Amerike navadno konča avgusta, kar za dirkače pomeni, da si lahko malo spočijejo od treningov. Premor pa ne sme biti predolg, saj se januarja čez lužo že začne sezona superkrosa. Veliko Američanov evropske dirke superkrosa v pripravljalnem obdobju izkoristi kot trening za prihajajočo sezono, zato ni bilo presenečenje, da so bili na dirko v Torinu prijavljeni Malcolm Stewart, Cole Seely in Justin Brayton. Kot častni gost je v mesto ob reki Pad pripotoval Ricky Carmichael, večini znan kot 'The Goat' (greatest of all time), a se dirke ni udeležil, saj je po njegovih besedah za to že prestar. 

Na prvem prostem treningu je kratka, a tehnična proga terjala davek, saj je na pristanku enega izmed skokov grdo padel mlajši izmed bratov Stewart. Po poznejših objavah na socialnih omrežjih sklepamo, da ni prišlo do hujših poškodb, a Hondin dirkač zaradi bolečin pozneje ni nastopil. Vprašanje, kdo bo zmagovalec dirke v severni Italiji, je bilo le Brayton ali Seely. Slednji je v prvi vožnji ugnal Braytona, a si je ta v naslednjih dveh vožnjah z dobrima startoma zagotovil skupno zmago in naslov kralja Torina. Nepremagan je Italijo zapustil tudi v dvobojih ena na ena ter s tem dirkače opozoril, da bo prihodnje leto treba računati nanj.

Prosti slog:

Zasedba nastopajočih pa je bila zelo odmevna tudi v FMX-u, kjer so nastopali Jarryd McNeil, Edgar Torronteras, Massimo Bianconcini in celo Axell Hodges, ki ga je množica sprejela s stoječimi ovacijami. Poleg njih so za bučne aplavze spektakularnih skokov skrbeli italijanski vozniki prostega sloga, ki so poskrbeli, da si bodo gledalci obisk Torina zapomnili za vedno.  

Foto: Dare Završan

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel