V žireh uspešen zaključek enduro crosscountryja

19. 10. 2015
Deli

Po magisteriju iz vremenskih napovedi, po vseh mogočih plinskih stanjih vlage v zadnjem tednu in nešteto komentarjih o pravilnosti ali nepravilnosti odločitve, da se odpove dirka 3.10.2015, so v nadomestnem terminu le izpeljali tudi zadnjo 6. dirko ECC 2015.

Napovedi glede vremena so bile v zadnjem tednu različne iz ure v uro a na koncu so na sicer precej razmočenem terenu izpeljali dirko po urniku in v prelepem sončnem in toplem vremenu. Tudi na tej dirki  je poleg dobrega obiska tekmovalcev presenetil obisk gledalcev, saj se jih je na dirki zbralo veliko in z bučno podporo so tekmovalcem naredili tekmovanje še bolj napeto. Motošport v Žireh sicer ni nobena novost, saj je bila prva narejena že pred več kot 30 leti in veseli nas, da so prireditev lahko izvedli tam. Tudi organizator se je zelo potrudil s pripravo poligona, zares prava Cross Country proga je pričakala vseh 150 tekmovalcev. Tokratna dirka je štela tudi za državno prvenstvo za Cross Country in za državno prvenstvo v enduru.

Po urniku, so dirko ob 9:30 začeli vozniki štirikolesnikov. Ker je bilo na štartu 15 štirikolesnikov so vsi štartali iz ene vrste istočasno. Proga je bila sicer namočena in je omogočala precej izenačeno vožnjo tako voznikom športnih in delovnih štirikolesnikov. Vseeno sta Dobelšek in Lešnik odpeljala svojo dirko in slavila pred hitrim Brinovškem, kateri jima je tudi po najboljših krogih edini lahko sledil. Četrti skupno je končal Matej Lah, peti pa prvi med vozniki s pogonom na vsa 4 kolesa in prvič na dirki, Gartner Marko.

Tokrat samo 3 punce, ČRNAC Sanja, RADAČIČ Andrea in LIKAR Fiamma, a vsem je uspelo končati 60 minutno preizkušno, ki je bila na nekaterih delih precej težko prevozna. Med amaterji v skupini Bronze je na koncu slavil MOZETIČ Jernej, pred TRONTELJ Rokom in KAVČIČ Klemenom. V prvi vožnji dvojic, katerih je tokrat štartalo kar 11, sta najhitreje vozila BOGATAJ Andrej in BIZJAK Jaka.

Za tretji štart dneva, za kategorije Silver, Veteran 40 in 50 ter druga vožnja kategorije Team je bila proga malce podaljšana, saj smo dodali še sekcijo v gozdu. Po 120 minutah sta si drugo in tretje mesto v skupnem seštevku iz dirke v Lovrencu zamenjala Petelin in Vičič, prvo mesto pa je ponovno zasedel Jan Kralj. Petelinu je sicer zmanjkalo le borih 5 sekund do zmagovalca. Četrti tokrat Franci Jaklič, peti Tomaž Jernejšek. Med mlajšimi veterani je zmagal MATOVIĆ Nedeljko, med starejšimi pa STANOVNIK Miran. Po drugi vožnji dvojic in po drugi zmagi v tej kategoriji sta slavila BOGATAJ Andrej in BIZJAK Jaka in sicer z naskokom kar 2 krogov!

4. vožnja dneva je že pred štartom napovedovala dobre boje na progi, saj so v isti vrsti stali Jaka Može, Toni Mulec, Florian Salbrechter, Aleks Mlekuž, Christoph Kofler, ... Po padcu takoj po štartu je Može vozil za Florianom Salbrechterjem in imel za seboj prilepljenega Tonija Mulca. Po odstopu Možeta je Mulec po polovici dirke ujel avstrijca in ga tudi prehitel, do konca dirke pa v neulovljivem ritmu odpeljal vrhunsko vožnjo in na koncu zmagal s prednostjo 15 sekund. Na tretje mesto v skupnem seštevku vožnje se je tako uvrstil Aleks Mlekuž, četrto in peto mesta pa sta zasedla najhitrejša voznika iz skupine GOLD, Chris Kofler in Robert Vozila.

Kaj povedati ob koncu sezone?

Veseli nas, da so se dirke ECC dobro »prijele«, saj se je vseh 6 dirk v sezoni 2015 udeležilo preko 1000 voznikov iz Slovenije, Hrvaške, Italije in Avstrije. Za pravilno odločitev se je izkazalo tudi to, da so dirke organizirane po vsej državi in da se zato dirk udeleži tudi vedno več amaterjev, katerim tekmovanje z najboljšimi slovenskim predstavniki tega športa pomeni dobra šola glede vožnje in profesionalnosti pristopa k športu.

Razglasitev skupnih rezultatov sezone bo na posebni prireditvi, katere datum in lokacijo bomo objavili kmalu.

Za naslednje leto ponovno pripravljajo veliko novosti, nekatere od njih vam bodo predstavili že na zaključni prireditvi sezone 2015. Sezona 2016 bo torej še bolj zanimiva za tekmovalce in zagotovo tudi za gledalce.

Top vozniki OVERALL TOP RIDERS:

1. MULEC Toni/ KTM

2. SALBRECHTER Florian

3. MLEKUŽ Aleks

4. KOFLER Christoph

5. VOZILA Robert

6. VRHOVC Aleš

7. PODVRATNIK Tomaž / KTM

8. ROBEK Gregor / KTM

9. SELES Jaka / KTM

10. GORŠEK Marko

11. ZUPANČIČ Rok

12. TEPUŠ David

13. KOKALJ Janez

14. VELUŠČEK Marino

15. BUCAJ Uroš

Top vozniki OVERALL AMATER RIDERS:

1. KRALJ Jan / KTM

2. PETELIN Marko / KTM

3. JAKLIČ Franci / KTM

4. VIČIČ Tilen / Honda

5. JERNEJŠEK Tomaž / KTM

Top vozniki OVERALL QUAD RIDERS:

1. DOBERŠEK Andrej / KTM

2. LEŠNIK Tomaž / Can Am

3. BRINOVŠEK Damijan / KTM

4. LAH Matej / Yamaha

5. GARTNER Marko / Polaris

V imenu promotorja pohvale organizatorju Jerneju in Katji za pripravo in izvedbo prave cross country dirke!

Več rezultatov najdete na: http://www.speed-timing.hr/CC_SLO_2015/06_ZIRI/

Slike: SXCC

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel