Žagar privozil bolečih 8 točk v Krškem

14. 9. 2015
Deli

Speedwayski spektakel leta, dirko za VN Slovenije, je v Krškem pred 11 tisoč glavo množico dobil 45 letni ameriški veteran Greg Hancock, ki je le za eno izgubljeno točko zgrešil točkovni maksimum. Drugo mesto je pripadlo ponovno izvrstnemu Britancu TaiuWoffindnu, ki še vedno premočno vodi v svetovnem prvenstvu, do tretjih stopničk letos in tretjega mesta pa se je pripeljal Danec Peter Kildemand.

Četrto mesto v velikem finalu je pripadlo Dancu NickijuPedersenu, ki je ob zmagi tako ostal tudi brez drugega mesta v točkovanju za letošnji naslov svetovnega prvaka. Naš matador Matej Žagar, ki se že skoraj mesec dni bori s posledicami treh hudih padcev in je še v petek zaradi tega obiskal ljubljanski klinični center, pa je s stisnjenimi zobmi privozil novih osem točk in pristal na desetem mestu. S tem se je utrdil na četrtem mestu. Do Pedersna, ki sedaj zaseda tretje, mora Žagar v treh preostalih dirkah prvenstva nadoknaditi vsaj devet točk.

Žagar tokrat na izjemno trdi progi, ki mu sicer nikoli ni povsem ustrezala, ni uspel privoziti nobene zmage, kar je zagotovo še najbolj razočaralo njega samega. V petih vožnjah je tako zbral tri druga in dve tretji mesti, kar na koncu ni zadostovalo za preboj med prvih osem in s tem v polfinalni vožnji desete dirke za VN Slovenije. Omenimo, da je za nami že precej dirk iz serije Speedway Grand Prix, na katerih je voznikom zadostovalo že sedem točk za polfinale, tokrat pa je iz osmerice izpadel celo Poljak MaciejJanowski, ki jih je v rednem delu dirke zbral devet.

O veliki smoli pa je Žagar lahko bentil tudi v dvanajsti vožnji, ko se je pomeril proti dvema kasnejšima finalistoma, Woffindenu in Pedersnu. Vrvica na startu se namreč ni povsem pravilno dvignila prav pri njemu in po tretjem mestu se je po mnenju vseh povsem upravičeno pritožil pri glavnem sodnniku. Poljski delivec spidvejske pravice je sprva malce okleval, na koncu pa se kljub velikemu začudenju zbranih v boksih, ni odločil za ponovitev te vožnje in možnost za Žagarjev boljši izkupiček, ki bi ga v najboljšem primeru postavil med polfinaliste je splavala po vrvici.

Omenimo še nastop voznika s posebnim povabilom, Aleksandra Čonde iz ST Lendave, ki tokrat ni ponovil izkupička izpred dveh let, ko je osvojil tri točke. Tokrat je bil v eni od voženj boljši le od Poljaka KrzysztofaKasprzaka in na koncu osvojil skupno šestnajsto mesto. Še korak za njim pa je tudi z osvojeno točko bil Krčan Denis Štojs, ki je kot rezerva v edinem nastopu premagal prav Čondo. Drugi rezervni voznik Žiga Kovačič pa ni prišel na svoj račun.

Na koncu lahko tako zapišemo, da je spidvejski praznik uspel, žal pa se je zbrana množica in naš najboljši voznik morala zadovoljiti z lepotno napako, saj so si Žagarjevi navijači skupaj s svojim idolom še kako želeli novih stopničk, če že ne celo igranja Zdravljice na stadionu Matije Gubca v Krškem.

Upajmo, da je bil izkupiček pravi tudi za AMD Krško in se bodo odgovorni v klubu uspeli dogovoriti za organizacijo VN Slovenije, ki bi bila tako že enajsta po vrsti, tudi za prihodnjo sezono.

Žagarja in ostale iz elitne petnajsterice pa čaka naslednji preizkus že čez dva tedna, ko se karavana seli v Stockholm. VN Švedske, na kateri je 32 letni član AMTK Ljubljana pred dvema letoma stal na stopničkah, pa bo že deseta od letošnjih dvanajstih dirk.

Borut Cvetko / mediaspeed.net

Rezultati:

1. Greg Hancock, ZDA, 20 točk, 2. TaiWoffinden, VB, 18, 3. Peter Kildemand, 4. Nicki Pedersen, oba 13, 5. NielsKristianIversen, vsi Dan, 6. Jason Doyle, oba 11, 7. Chris Holder, 8. TroyBatchelor, vsi Avs, 9. MaciejJanowski, Pol, vsi 9, 10. Matej Žagar, 10, ... 16. Aleksander Čonda, 17. Denis Štojs, oba 1, 18. Žiga Kovačič, vsi Slo, 0.

SP po deveti od dvanajstih dirk:

1. Woffinden, 127 točk, 2. Hancock, 102, 3. Pedersen, 98, 4. Žagar, 89, 5. Iversen, 81, 6. Holder 78, 7. Doyle 77, 8. Janowski 72, 9. Jensen 66, 10. Kildemand 59,...

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja