Žagar v Krškem s štirimi točkami

4. 5. 2016
Deli

8500 gledalcev je dodobra napolnilo stadion Matije Gubca v Krškem, kjer so bili priča uvodni dirki letošnje Speedway Grand Prix serije. Preizkušnja za VN Slovenije je prinesla največ veselja Dancu Petru Kildemandu, ki je tako po lanskem tretjem mestu še enkrat potrdil, da mu posavski oval resnično ustreza.

V finalu je za seboj pustil Avstralca Jasona Doyla in Chrisa Holderja ter lanskega svetovnega prvaka TaiaWoffindna, sicer Britanca s prav tako avstralskimi koreninami. Na dirki je večina navijačev seveda stiskala pesti za našega stalnega člana elitne svetovne petnajsterice, Mateja Žagarja, ki pa je z nekaj smole letošnjo sezono začel s štirimi točkami, ki so zadostovale za vsega štirinajsto mesto. Točko si je na dirki privozil Denis Štojs, ki je dirkal s posebnim povabilom, enak izkupiček je vknjižil rezervist Nick Škorja, drugi rezervni voznik Matic Ivačič pa je v enem nastopu ostal brez točk. Serija se čez dva tedna seli v poljsko prestolnico, kjer bo Žagar na Narodnem stadionu v Varšavi branil lansko zmago.

Uvodne vožnje se niso odvile po slovenskih željah, saj sta tako Štojs kot Žagar ostala brez točk v svojem uvodnem nastopu. Žagar je bil, kot je napovedal, v prvi vožnji tudi žrtev žreba, saj iz povsem zunanje pozicije ni imel pravih možnosti za uspeh. Po startu se mu je sicer uspelo prebiti na tretje mesto, a je v drugem krogu napravil napako in Doyle je to takoj kaznoval. Osma vožnja pa je po več kot enem letu dvignila na noge ves stadion. Tokrat je Žagar startal iz notranjega položaja in suvereno privozil zmago, ki si je na koncu zaslužila Golico, tradicionalno melodijo ob slovenskih zmagah v Krškem. Tako je Žagar prekinil lanski urok, ko mu v nobeni od petih voženj ni uspelo zmagati. Bil je tudi izjemno hiter in vse je kazalo, da bi lahko kljub ničli na začetku vseeno posegel v boj za najvišja mesta. Če le ne bi bilo nesrečne 12. vožnje. V njej sta se pomerila oba Slovenca, ob njima pa še dva trikratna svetovna prvaka. Američan Greg Hancock ter Danec Nicki Pedersen. Po startu je Hancock vsem pobegnil, Žagar pa je lovil na drugem mestu vozečega Pedersena. Ko ga je na izhodu iz drugega zavoja kar po notranji strani prehitel, pa je mali Danec še enkrat več v svoji karieri uprizoril padec iz katerega je prišel kot zmagovalec. Kljub temu, da med njima ni bilo kontakta, je bil kot povzročitelj padca diskvalificiran Žagar, ki kljub telefonskemu klicu ni uspel prepričati v svoj prav poljskega sodnika, ki je to delo na dirkah za VN opravljal prvič. Tudi televizijski posnetek ni pokazal nobenega stika obeh voznikov in tako je Žagar pošteno oškodovan ostal brez nastopa v tej vožnji. »Tega Pedersen ni naredil prvič in res je škoda, da se je spet našel sodnik, ki mu je nasedel. A ni kaj to je dirkanje, moram gledati naprej, tega več ne morem spremeniti,« pa je po dirki povedal Žagar, ki v nadaljevanju več ni uspel nastaviti motorja za podlago krškega ovala, saj je v zadnjih dveh vožnjah zbral še vsega točko: »Prav žalosten sem, da imam še vedno toliko težav z nastavitvami motorja in vedno bolj spoznavam kolikšen hendikep je proti konkurenci moja teža. Koliko več moramo mi delati in uspeti dobiti hiter in eksploziven motor, da bi nadomestil preveliko težo zaradi moje višine.«

Ob Štojsu velja omeniti tudi rezervista Nicka Škorjo, ki je v svojem edinem nastopu premagal prav Štojsa in nakazal, da tudi na takem prizorišču ne kloni pred pritiskom velike dirke. Nastop v eni vožnji se je lahko veselil tudi Ivačič, ki je sicer dobro držal korak s konkurenco skozi vse štiri kroge, žal pa mu več kot četrto mesto ni uspelo iztržiti.

»Če sem odkrit, sem prav vesel, da je Krško za menoj, saj tukaj očitno res ne najdem pravega občutka, pa tudi forma ni taka, kot bi morala biti. Zato upam, da bom do Varšave nabral dovolj pravih dirk in ujel dirkaški ritem, ki me bo spet popeljal tja, kjer si želim,« pa je še dva tedna pred naslednjo preizkušnjo sklenil svoje misli naš najboljši spidvejist.

Rezultati in točke po prvi od enajstih dirk:

1. Peter Kildemand, Dan, 15 točk, 2. Jason Doyle, 13, 3. Chris Holder, oba Avs, 14, 4. TaiWoffinden, VB, 5. MaciejJanowski, Pol, 6. Antonio Lindbaeck, Šve, 7. Greg Hancock, ZDA, 8. Nicki Pedersen, Dan, vsi 10, ... 14. Matej Žagar, 4, 16. Denis Štojs, 17. Nick Škorja, oba 1, 18. Matic Ivačič, vsi Slo, 0.

Borut Cvetko / mediaspeed.net

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"