Video: Red Bull X-fighters v Mariboru

10. 6. 2009
Deli

Na Glavnem trgu več kot 15.000 ljudi norelo ob vragolijah freestyle norcev na motorjih. Navdušil tudi Slovenec Primož Pavšič.

Najbolj cenjena turneja freestyle motokros tekmovanj na svetu Red Bull X-Fighters se je končno ustavila tudi v Sloveniji. Ne sicer s svojim glavnim tokom, a že ekshibicijska predstava s ciljem popularizacije te nevarne športne discipline je spravila Maribor na noge in marsikoga verjetno tudi ob glas. Tako bučnega navijanja menda gostujoči motoristi nikjer na svoji turneji do sedaj še niso bili deležni. “To je naš najboljši nastop do sedaj, pa ne zaradi našega performansa, pač pa zaradi publike. Enkratno je bilo nastopiti pred ljudmi, ki so nam z dvignjenimi rokami, tudi z okoliških oken in streh, vpili, da hočejo še. To te nabije z dodatno energijo in pokažeš res vse, kar znaš, ” je na koncu povedal Novozelandčan Nick Franklin, ki je nanizal kar lepo število salt, po koncu nastopa pa še eno uro delil avtograme in intervjuje.

Četverici mojstrov (poleg Nove Zelandije prihajajo še iz Belgije in Švedske), ki potujejo s turnejo, se je v Sloveniji prvič lahko pridružil še lokalni motorist. Primož Pavšič še nima tekmovalnih ali drugih resnejših izkušenj in je do sedaj odpeljal le nekaj demo FMX nastopov v Italiji, Sloveniji in na Hrvaškem, a so organizatorji Red Bull X-Fighters ekshibicijske turneje ocenili, da je s svojim znanjem in pogumom zrel za korak dalje, in ga povabili k sodelovanju. Ker takšnega vabila seveda ne zavrneš, je Primož izkoristiti priložnost in v Mariboru dobesedno zažgal. Tako morda le ni daleč čas, ko bomo v sloviti areni Plaza de Toros v Madridu ali na kateri od drugih Red Bull X-Fighters postaj videli tekmovati tudi Slovenca.

Mariborski Glavni trg se je sicer v prizorišče spektakla začel spreminjati že danes ob 12h. Velik tovornjak se je z nekaj potezami spremenil v doskočišče, 20 metrov proč pa so postavili skakalnico. Mimoidoči so začudeno opazovali predvsem “luknjo” med obema napravama in ugotavljali, da jih bodo kasneje najbrž postavili bolj skupaj, a so se motili. Fantje, vključno z gostujočim novopečenim slovenskim FMX asom Primožem Pavšičem, so rabili le nekaj trening skokov in že smo videli tudi bolj drzne akcije ob skokih dolgih in visokih več kot 20 metrov. Ob 18h, ko se je pravi šov začel, so v šoku obstali tudi mestni avtobusi, ki so se že sicer zaradi gneče težko prebijali mimo Glavnega trga. Salta nazaj, Superman, Heart Attack, so le nekateri od trikov, ki smo jih videli in ob katerih nam je zastajal dih, izkušeni četverici pa se je povsem enakovredno pridružil tudi Pavšič in najprej iz ust uradnega govorca Aljoše Rebolja ter nato iz množice je bilo kmalu slišat skandiranje PRIIIIIMOOOOŽŽŽŽ!

“Še nikoli nisem skakal na takšni rampi in pred nastopom sem bil precej nervozen, ko pa se je enkrat začelo sem se sprostil in zares užival. V zraku se počutim super. Upam, da sem se izkazal. Noro vzdušje je tole! V življenju tudi še nikoli nisem dal toliko intervjujev in podpisov, ” je okoli 20h po mariborskem času povedal 26-letni Koprčan in na vprašanje, če bi rad nastopal tudi na X-Fighters tekmovanjih odgovoril: “Seveda, kar naj me povabijo.”

Koncept tekmovanj Red Bull X? Fighters (www.redbullxfighters.com) je nastal leta 2001 ter zrastel v največjo in najbolj spoštovano freestyle motokros turnejo na svetu. Letošnja serija je sestavljena iz petih postaj, od katerih sta dve že za nami (Mehika in Kanada), pred nami pa so še tekme v ZDA, Španiji in Veliki Britaniji. Ekshibicijska turneja svojo pot po Mariboru nadaljuje proti Rusiji, Belorusiji in Kazahstanu.

foto: Samo Vidic

Red_Bull_Xfighters_Maribor_2009