Slovenci na Sardiniji in pogovor z Maksom Mausserjem

25. 1. 2017 | Jaka Završan
Deli

Počasi se nam bliža finale priprav na Sardiniji, saj bo že ta konec tedna tam potekalo italijansko odprto prvenstvo. Ta tekma je pomembna zato, ker se na njej pokaže delo celotnih priprav, prav tako pa se tu srečaš z rivali, s katerimi boš tekmoval celotno sezono. Vse skupaj pa nas veseli zato, ker se bo dirke udeležilo tudi kar nekaj Slovencev, ki so čez zimo vsi pridno trenirali na italijanskem otoku.

V kategoriji do 125 cm3 bomo imeli Slovenci dva predstavnika, Maksa Mausserja in Luko Milca (oba na Yamahi). V razredu MX2 Slovenija sicer nima voznika, a bomo vseeno pesti lahko stiskali za našega južnega soseda, Luko Crnkovića. V najelitnejšem razredu pa imamo kar tri predstavnike: Jerneja Irta, Klemna Gerčarja in lani najhitrejšega motokrosista na planetu, Tima Gajserja.



Namlajši Slovenski motokrosist na Sardiniji - Maks Mausser nam je zaupal, kako on vse skupaj doživlja na otoku:

"Letos smo se prvič odločili, da gremo na enomesečne priprave pred novo sezono na Sardinijo, kar so mi omogočili nekateri sponzorji. Nastanjeni smo v kraju Putzu Idu, čisto ob morju, kar mi je zelo všeč, saj lahko kondicijski del priprav opravim na oz. ob plaži. Stanujemo skupaj s tekmovalcem v razredu MXGP, Slovencem Klemnom Gerčarjem, ki mi pogosto da kakšen nasvet, ki mi pride zelo prav.  Moj dan se ponavadi začne s kondicijskim treningom, včasih grem na kolo, včasih tečem ali pa naredim vaje za moč. Temu okrog 10. ure sledi trening na motorju. Do zdaj sem bil na petih različnih progah, najbolj všeč mi je proga v Rioli Sardo, kjer bom imel tudi prvo tekmo Internazionale d Italija. Večinoma treniramo na mivkastih stezah. Ponavadi grem na progo trikrat, prvič se seznanim s progo, potem naredim trening 25 minut + 2 kroga, tretjič pa skušam narediti nekaj hitrih krogov. Na progi smo do približno 16. ure, potem se odpravimo v stanovanje. Tam naredim raztezne vaje, včasih grem prej še na kolo, potem so moje obveznosti končane.

Na Sardiniji je trenutno veliko najboljših motokrosistov, in sicer Slovenci Tim Gajser, Klemen Gerčar, Jernej Irt (MXGP), tukaj je tudi trenutno najboljši Yamahin motokrosist, Romain Fevbre, pa tudi Benoit Paturel, Brent van Donick, ter Antonio Cairoli, Brian Hsu, Jordi Tixier… To mi je zelo všeč, saj jih opazujem, kako se vozijo, potem pa skušam tudi sam uporabiti kakšno njihovo linijo…"

Že ta vikend pa bomo na dirki v Rioli Sardo dobili odgovore na veliko vprašanj, med drugim se bosta v elitnem razredu prvič pomerila  tudi Tim Gajser in Jeffrey Herlings. Poleg lanskoletnih prvakov, bodo tam tudi Febvre, Cairoli, Van Horebeek, Guillod in Bobryshev. Torej, naj se odštevanje začne!


Jaka Završan

Foto: Osebni arhiv tekmovalcev, moštvo

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja