Moto Guzzi danes praznuje 90 let

15. 3. 2011
Deli
Moto Guzzi danes praznuje 90 let

Pred natanko 90 leti, točneje 15. marca 1921, je bila v Mandellu ustanovljena znamka Moto Guzzi.

Znamko (Societa Anonima Moto Guzzi) sta ustanovila Vittorio Emanuele Parodi in Carlo Guzzi, prvi motocikel pa sta izdelala leta 1927.

Prvi modeli so bili znani kot Guzzi-Parodi, kmalu pa so svoje motocikle začeli poimenovati z imenom kot ga poznamo danes.

Moto Guzzi se v zgodovino ni vpisal samo z izvrstnimi motorji, pač pa tudi s številnimi inovacijami v svetu motociklizma. Prvi so imeli vetrovnik (1950), prvi so razvili DOHC V8 agregat, prvi pa so imeli zadnjo vilico s samo enim centralnim amortizerjem.

V najboljših časih, to je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, je Guzzi osvajal številne uspehe tudi na športnem področju, letno pa so izdelali skoraj 50.000 motociklov.

Od svojega nastanka pa do danes je brand Moto Guzzi petkrat zamenjal svoje lastnike, danes pa je del koncerna Piaggio, ki se trudi povečati prodajo in znamki vrniti staro slavo in ugled. Moto Guzzi s svojimi devetdesetimi svečkami na rojstno dnevni torti ostaja najstarejši Evropski proizvajalec motociklov, ki je vse od nastanka pa do danes nepretrgoma izdeloval svoje motocikle.

Guzzi, na zdravje . . .

MaT

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja