Motocikel za milijon - T12 Massimo. Izdelanih bo le 12

Motocikel za milijon - T12 Massimo. Izdelanih bo le 12

Konec tega tedna bo na avtomobilskem salonu v Monaku prvič javnosti predstavljena tudi zadnja kreacija legendarnega Massima Tamburinija.

Massimo Tamburini se je na seznam legend iz sveta motociklizma vpisal po zaslugi svojih neponovljivih dizajnov. Zaslovel je s snovanjem motociklov za Cagivo, Ducati, MV Agusta, bil pa je tudi eden od ustanoviteljev znamke Bimota.

Motociklizmu je dal nekaj neponovljivih motociklov, kot so Ducati 916, MV Agusta F4, Cagiva Mito, Cagiva Aletta Oro, Cagiva Freccia, Bimota Tesi in drugi.

Za Massima radi rečemo, da je bil Michelangelo med oblikovalci motociklov, znan pa je bil tudi po tem, da motociklov ni samo risal, ampak je sodeloval tudi pri njihovi izdelavi. Ko se je v letu 1971 lotil svojega prvega projekta, MV Aguste 750 Sport, se je varjenja okvirja lotil kar sam.

Massimo je svojo življenjsko pot sklenil leta 2014, skoraj natanko štiri leta po njegovi smrti, pa bo prvič na ogled postavljena tudi njegova zadnja kreacija.

T12 Massimo je motocikel, ki se ga je pokojni oblikovalec lotil leta 2012, zaradi bolezni in smrti pa je zadnje detajle dokončal njegov sin. Za pogon mu je Massimo namenil štirivaljnik, sposojen pri BMW-jevemu S1000RR, vendar v najmočnejši različici, s kakršno BMW tekmuje na prvenstvu Superbike. Motor z vsemi dodelavami razvije več kot 230 'konjev', tehta pa le 154 kilogramov.

Za nekaj vnaprej izbranih petičnih kupcev in velikih Massimovih prijateljev bo izdelanih le 12 teh motociklov, stal pa bo milijon ameriških dolarjev.

Veliko za motocikel, a malo za poslednjo kreacijo največjega mojstra med oblikovalci motociklov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja