Neverjetni jubilej: Honda izdelala 100-milijonti Cub

19. 10. 2017 | Matjaž Tomažič
Deli

Honda je naznanila, da je s tekočih trakov zapeljal moped Cub, ki bi, če bi mopede označevali na tak način, nosil serijsko številko 100.000.000.

Začelo se je leta 1958, ko je Honda pričela z masovno proizvodnjo preprostega mopeda, katerega je za razliko od ostalih mopedov iz tistega časa, namesto dvotaktnega, poganjal štiritaktni motorček, ki je razvil 4,5 konjskih moči. V kombinaciji z avtomatskim menjalnikom s centrifugalno sklopko se je motorček izkazal kot neuničljiva in večna naprava.

V skoraj šestih desetletjih je bil Cub deležen številnih modifikacij, a v osnovi je ostal zelo podoben modelom iz prve serije. Postal je ikona na vseh kontinetih, izdelovali pa so ga v 16 tovarnah v 15 državah. Na voljo je bil v prodajnih salonih v kar 160 državah po vsem svetu.

Projektirali in izdelali so ga na Japonskem, že leta 1959 pa se je začel izvoz v ZDA, kjer je takoj postal prodajni hit. V letu 1961 je bil prodan že milijonti primerek, kmalu potem, pa je po zaslugi proizvodnje v drugih tovarnah, proizvodnja skokovito narasla.

Leta 1964 so štiritaktni motor močno posodobili (OHC), deset let kasneje pa so izdelali 10-milijonti primerek. V letu 1983 so s posebej prirejenim Cubom na testni stezi z enim litrom goriva prevozili 180 kilometrov (konstantna hitrost 30 km/h), v letu 2007 pa so po vsem svetu Cube začeli opremljati z elektronskim vbrizgom goriva.

Cub tako predstavlja slabo tretjino vseh Hondinih modelov. V letu 2014 je namreč Honda izdelala svoj 300-milijonti dvokolesnik na motorni pogon.

Matjaž Tomažič

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"