Pogled naprej: MZ 125

24. 10. 2012
Deli
Pogled naprej: MZ 125

Nekoč opevana in uspešna, danes pa precej pozabljena znamka, Nemški MZ napoveduje prihod novega modela s tehnično najnaprednješim motorjem v svojem razredu.

Zgodba o padcu nekoč enega največjih proizvajalcev motociklov na svetu je dolga, z leti pa so bile izgube tako velike, da so proizvodnjo večkrat ustavili. Nazadnje se je to zgodilo lani, zdaj pa v razredu 125 kubičnih motociklov MZ napoveduje svojevrstno revoljucijo, po zaslugi katere bi lahko v prihodnosti to tovarno čakali lepši časi.

Na salonu v Kolnu je bil prototip prihajajočega 125 kubičnega endura prezrt, a glede na to da ga bo najverjetneje poganjal sodoben in 'revolucionaren' enovaljnik precej neupravičeno.

Štiritaktni enovaljnik s prostornino 125 kubilčnih centimetrov bo imel namesto klasične odmične gredi za odpiranje sesalnih in izpušnih ventilov poseben elektrohidravlični sestav, ki bo s pomočjo sistema 'ride by wire' omogočal variabilno odpiranje ventilov. Vsekakor je to novost, ki je v tem razredu nismo vajeni, inženirji pri MZ-ju pa navajajo, da bo ta motor poleg tega da bo precej močnejši in učinkovitejši tudi za tretjino bolj varčen kot primerjljivi klasični motorji. Motor bo imel zaradi novosti tudi manj mehanskih delov, kar naj bi tudi pocenilo proizvodnjo. Razlike v ceni pa najverjetneje kupci ne bodo občutili.

 

 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"