Premiera: Shoei XR 1100

1. 7. 2009 | Matevž Hribar
Deli
Premiera: Shoei XR 1100

Najbolj priljubljena čelada priznanega japonskega proizvajalca je dobila naslednico z novim mehanizmom vizirja, popolnoma drugačno zasnovanim prezračevalnim sistemom, vrhunsko aerodinamiko in bolj udobno notranjostjo.

Skratka, po tem, ko so lani stilsko posodobili grafično podobo, je XR 1100 za leto 2010 v celoti na novo zasnovana. V uradnem sporočilu za novinarje pravijo, da so računalniško zasnovano školjko preizkušali v laboratorijih, v vetrovniku in naredili tudi ogromno cestnih kilometrov širom sveta, da bi motoristu zagotovili kar najboljše udobje in varnost.

Nov sistem odpiranja vizirja zagotavlja boljše tesnenje (vizir se pri zapiranju ‘vtisne’ k tesnilu) in širše vidno polje, tudi kadar bomo imeli nameščen (po novem večji) vložek proti rosenju. Na čeladi ni nobenih dodatnih difuzorjev ali spojlerjev, saj so vsi ti elementi vdelani v zunanjo školjko v taki obliki, da pri celo pri nizkih hitrostih izdatno sesajo topel zrak iz notranjosti čelade. Čelada ima velik nastavljiv zračnik na prednjem delu in dva nad motoristovim čelom, na zadnjem delu pa bo zrak uhajal ven skozi kar štiri luknje.

Šumov je zaradi odlične aerodinamike ter nove, odstranljive in pralne notranjosti manj kot v ‘stari’ XR 1000, obljubljajo pa še boljšo stabilnost pri najvišjih hitrostih. Čelado lahko septembra pričakujemo v veliko agresivnih ali pa umirjenih grafikah, cena pa bo bojda podobna tisti, ki jo zahtevajo za letošnji model. Novost si lahko ogledate tudi na uradni spletni strani www.shoei-europe.com.

Matevž Hribar

foto: Shoei

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja