Primerjamo: Shoei XR 1000 in XR 1100

19. 8. 2010 | Matevž Hribar
Deli

Športno-turistična (bolj prvo kot drugo) čelada XR 1000 je že dve leti članica uredništva, tokrat pa smo hkrati preizkusili še njeno naslednico, model XR 1100

S 'tisočko' smo izredno zadovoljni, moti nas le omejen pogled navzgor, kadar je na vizirju nameščen vložek proti rosenju, poleg tega čelada ni ravno med tišjimi. Pri modelu XR 1100 je najopaznejša sprememba pri oblazinjenju v predelu lic (je širše in lepše objame ta del glave), druga večja izboljšava pa je povečanje vidnega polja.

Občutita se še lažje zapiranje vizirja in boljša stabilnost pri velikih hitrostih. Pri znamki Shoei omenjajo tudi boljšo zračnost, a odkrito povedano, občutnih razlik po nekaj sto kilometrih nismo opazili, saj je za to odlično poskrbljeno že pri predhodnem modelu. Ima pa XR 1100 tudi dve manjši slabosti: štiri integrirane zračnike na zadnjem delu je treba odpirati ločeno, torej vsakega posebej, čelada pa je od predhodnice težja za 80 gramov.

Kakovost izdelave ostaja na ravni, ki smo je vajeni, in je lahko za zgled drugim proizvajalcem. Za XR 1100 v kristalno beli barvi boste odšteli 429 EUR.

Ponudbo čelad si lahko ogledate na www.shoei-europe.com, kupite pa jih lahko pri različnih prodajalcih v Sloveniji (Autocommerce Ljubljana, Panigaz Kranj, Avto Triglav Maribor . . )

Matevž Hribar

foto: Aleš Pavletič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja