Prometna varnost in republika banana

15. 12. 2006
Deli
Prometna varnost in republika banana

Priznam, ne presedim veliko pred televizorjem. Se mi zdi škoda časa, saj življenje ponuja še kup veliko zanimivejših reči. A se je vseeno zgodilo, da sem v sredo, 14. decembra, ob 20.00 na drugem programu nacionalne TV pogledal kratko in zanimivo oddajo o alpskem smučanju.

Po končani polurni oddaji je sledilo nekaj reklam in intermezzo, kratek filmček, dolg nekaj minut, z zvočno podlago. Dragi bralci in drage bralke, ko sem na televiziji, ki jo moramo podpirati vsi davkoplačevalci (torej tudi vi), ker je to televizija za vse, ki naj bi delali dobro in skrbeli za neke pozitivne vrednote naše družbe, videl grobo kršitev prometnih predpisov, sem doživel šok. Nisem mogel verjeti lastnim očem.

Obnemel zagledam skupino motoristov, morda jih je bilo 10 ali 15, kako se vozijo na svojih lepo zloščenih Harley-Davidsonih brez čelade na glavi. Naslov tega filmčka, ki ga očitno vrtijo takrat, ko nimajo reklame, je 'veter v laseh' ali nekaj podobnega. Sedaj pa naj mi, prosim, nekdo razloži, kako je to možno. Zakaj se peščica nadutih tepcev vozi po avtocesti (mislim, da je bilo posneto na vrhniškem klancu) in stari cesti na Primorsko brez čelade, ko pa je ta jasno predpisana z zakonom?

Povejte mi, kako lahko Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu tega ne opazi in iztrga iz RTV-programa? Gospod Žlender, halo? Mar se ne trudite za varnost? ! Ne vem tudi, kaj delajo na ministrstvu za promet in notranje zadeve. Se potem lahko še kdo čudi, da je na cesti toliko brezbrižnosti, objestnosti in prometnih nezgod s smrtnimi izidi? Če lahko vsak počne, kar se mu ljubi, ne more biti drugače! A če vam vsem 'dol visi' za to, kar se dogaja, meni ni vseeno. Čelada lahko prepreči hude poškodbe glave tudi, če se vozite le s hitrostjo 50 kilometrov na uro.

A kljub vsemu sem našel žarek upanja. V istem terminu istega dne so na POP TV predvajali oddajo Trenja na temo Alkohol in prometna varnost. Čestitam Urošu Slaku in njegovi ekipi, ker so prvič, odkar pomnim, predstavili problematiko dogajanja na naših cestah tako, kot je treba. Sprožena so bila prava vprašanja. Zdravnik, ki ima dnevno opravka s poškodovanimi v prometnih nezgodah, je jasno povedal, da za osnovno rehabilitacijo povprečno poškodovanega človeka potrebujejo 14 milijonov tolarjev. Taisti doktor Klemen Grabljevec je dodal še, da na vsakega umrlega (letos jih je umrlo 258) lahko prištejemo še pet ljudi, ki so potrebni take pomoči.

Preprosta matematika pove, da to državo stane okrog 18 milijard slovenskih tolarjev! ! ! Veste, koliko je to? Zelooo veliko, naše zunanje ministrstvo ima na primer proračuna za 15, 5 milijarde tolarjev, ministrstvo za pravosodje pa 10 milijard. Hej, gospod predsednik države in gospod predsednik vlade, ali ne bi razmislila, kako bi številko poškodovanih Slovencev v prometnih nesrečah drastično zmanjšala? Draga Janeza, nekaj bi bilo pametno ukreniti! Če že dandanes vse vrti denar, se vama je tu ponudila priložnost za varčevanje. Invalidni človek žal veliko stane, poskrbimo, da jih bo čim manj!

Še nekaj: ko pomislim, da se samooklicani avtomobilistični novinar Žiga Colja z BMW-jem Z4 vozi na polno po garažah in se s tem še javno hvali v oddaji TLP v nedeljo popoldan, pomislim le, da to počne na RTV Slovenija. Žalostno! A smo republika banana?

Peter Kavčič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja