Red Bull Sea 2 Sky: Slovenci iz Turčije prinesli samo zlato!

7. 10. 2015
Deli

Hazardersko razpoloženi kralj ekstremnega endura Graham Jarvis je ubranil prestol svoje turške kraljevine, Miha Špindler je na goro Olympos pripeljal kot 17., v cilju pa še štirje slovenski in en hrvaški ekstremni enduraš ... v najvišjem, zlatem razredu! Čestitamo!

Včeraj se je v turškem Kemerju zaključila zdaj že znamenita ekstremna enduro preizkušnja Sea to Sky, na katerem se je na progi od morja do neba pomerilo tudi pet Slovencev. Miha Špindler je lanskoletno uvrstitev izboljšal za kar štiri mesta in ciljno črto na 2365 metrov visoki gori Olympos, kjer v mitološkem svetu bivajo bogovi, v motošportnem svetu pa enkrat letno na njej zasedajo kralji ekstremnega endura, prevozil kot sedemnajsti najhitrejši (in najdrznejši).

Dirka, ki jo organizator zaradi bližine morja, ležalnikov in stojnic s sladoledom, imenuje 'uživaška', tekmovalci pa ekstremno preizkušnjo, ki je speljana po vrtoglavih skalnatih pobočjih, na katerih se iz očitnih razlogov ne sprehajajo niti gorske koze, brez težav označujejo z manj zavajajočimi pridevniki, se je v turškem Kemerju, kjer jo vsaj pol leta pod taktirko Klausa Sørensona srčni fantje Enduro društva Kemer, odvila že šesto leto zapored. In ker je tako, kot je, brez olepšav in brez mašnic, tudi Špindlerju, ki je muhasto goro osvajal že tretjič v treh letih, ni šlo povsem gladko. Gora le redko skrije svoje zobe, a tokrat je Mihu naredila več težav mivka na prvi, plažni etapi tro-dnevne dirke. Pot od morja do neba namreč poteka tri dni - začne se s plažno etapo (Beach Race), nadaljuje s klasično enduro preizkušnjo po gozdovih in hudournikih med riviero in vznožjem gore Olympos (Forrest Race) in zaključi s srditim vzponom na goro, za katerega je celo prva prestava marsikdaj prehitra (Mountain Race).

Brez tveganja in dobre taktike ne gre, nagrado za oboje pa letos prejme 40-letni kralj ekstremnega endura Graham Jarvis, ki se je odločil, da na poti na goro izpusti eno dotakanje bencina, saj je bil to edini način, da se ogne vdihavanju izpuha nabritega sonarodnjaka Jonnyja Walkerja. G-Force Jarvis je še enkrat dokazal, da ni le kralj gore Olympos, temveč tudi največji igralec na srečo v ekstremni enduraški karavani. Jarvis, ki je že davno dosegel status žive legende, je letos izgubil vse dvoboje z njegovim najbolj legitimnim naslednikom, supertalentiranim Walkerjem. 23-letni Anglež, ki za svoja leta kaže nevrjetno tekmovalno zrelost, je letos osvojil prav vse preizkušnje z nalepko Hard enduro: Hell'Gate, The Tough One, Erzbergrodeo, Red Bull Romaniacs in Red Bull 111 Megawatt. Jonny pa ni računal, da bo Jarvis, ki mu je ves čas dirke dihal za ovratnik, vse stavil na skoraj prazen rezervoar za bencin, in uničil njegove sanje o Hard Enduro Grand Slamu. Kakor koli, Jonny ima pred sabo še dvajset let ali dvajset hipotetičnih popolnih sezon. Toda že zdaj je jasno, da bo delil srečo, znanje in priložnosti predvsem s tretjeuvrščenim s tokratne dirke, bivšim boksarjem iz Južnoafriške republike Wadom Youngom in še mladoletnim Lettijevim sinom Manuelom Lettenbichlerjem.

Naš najboljši ekstremni enduraš, po novem tudi slovenski enduro reprezentant, ki se je pred dirko, o kateri poročamo, ravno vrnil z najstarejše in najznamenitejše enduro preizkušnje na svetu, ISDE ali International Six Days of Enduro, na kateri je v svoji uporniški pozi nastopal že Steve McQueen, je s svojim rezultatom, predvsem pa z ekipnim duhom slovensko-hrvaške reprezentance (Slovenci so vzeli za svojega Marka Prodana, ki se v naši ekipi odlično počuti), zelo zadovoljen. Špindlerjev rezultat tretjega dne je še toliko bolj zlat, ker je oba prejšnja dneva, ki sta seveda določala tudi startno pozicijo za naslednji dan, imel precej tehničnih težav. "Tokratna dirka je bila zame dobesedno pot navgor, v smislu rezultata in geografsko. Na vrh gore sem se povzpel že tretje leto zapored in mi je že kar malo domača. Tridnevni boj sem dobro začel na kvalifikacijah prvega dne, nato pa sem na plažni dirki že v tretjem krogu prebil kabel za elektriko in prvo etapo zaključil šele na 45. mestu. Naslednji dan mi je šlo malo bolje, dirka je bila hitra, saj je imela veliko odprtih delov, in sem jo zaključil na 25. mestu. Razloga za pravo zadovoljstvo še ni bilo - to je prišlo šele tretji dan, ko sem prehitel kar nekaj sotekmovalcev in čez Red Bullov slavolok na vrhu Olymposa pripeljal kot sedemnajsti." je povedal Špindler, ki bo v soboto, 10. oktobra nastopil tudi na prvi slovenski dirki v ekstremnem enduru na poligonu VERD.

Rezultati 1. Graham Jarvis (UK, Husqvarna) - 3 hours 8 minutes 35 seconds 2. Jonny Walker (UK, KTM) - 3:11:10 3. Wade Young (RSA, KTM) - 3:19:13 4. Paul Bolton (UK, KTM) - 3:20:19 5. Andreas Lettenbichler (GER, KTM) - 3:20:59 6. Blake Gutzeit (RSA, Husqvarna) - 3:26:13 7. Jonathan Richardson (UK, KTM) - 3:30:43 8. Philipp Scholz (GER, KTM) - 3:37:57 9. Manuel Lettenbichler (GER, KTM) - 3:38:35 10. Ben Hemingway (UK, Beta) - 3:47:54 17. Miha Špindler (SVN, Beta) - 4:10:04

Na 40., 41., 42., 50. in 54. mestu so dirko zaključili Marko Jager, Marko Prodan, Marko Petelin, Matej Štusaj in Nedejko Matović- Mato. Vsi do zadnjega so dosegli zlati cilj, zato se je na brniško letališče iz Turčije vrnilo kar nekaj zlata. :-)

Vir: Tina Torelli/Red Bull Slovenija

Foto: Red Bull Content Pool

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"