Sedem let od tragične nesreče #58

23. 10. 2018 | Matjaž Tomažič
Deli
Sedem let od tragične nesreče #58

Na današnji dan pred sedmimi leti je za posledicami nesreče na dirki v Sepangu umrl priljubljeni dirkač Marco Simoncelli.

Marco Simoncelli je bil eden od ljubljencev oboževalcev prvenstva MotoGP, znan pa je bil po svoji hudomušnosti in brezkompromisnem dirkanju. Vedno na nož. Kljub nekaj incidentom, v katere je bil vpleten, pa je imel veliko zvestih navijačev in oboževalcev, priljubljen pa je bil tudi med večino dirkačev.

V svetovnem prvenstvu smo ga lahko spremljali deset let, najprej v razredu do 125 ccm, v letu 2008 pa je z Gilero osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu do 250 ccm. Na tisto tragično nedeljo v Sepangu se je zaradi padca znašel pod kolesi Colina Edwardsa in njegovega dobrega prijatelja Valentina Rossija. Poškodbe so bile za mladega karizmatičnega Italijana žal usodne.

Po njegovi smrti so mu posebno čast izkazali tako nekdanji dirkači prvenstva MotoGP, dirkači iz formule 1, organizator prvenstva, italijanska nogometna liga, mednarodni olimpijski komite in seveda tudi domače dirkališče v Misanu. V njegovem domačem mestu so po njem poimenovali trg, njegova številka pa je častno pripadla progi mestnega potniškega prometa.

Njegova številka 58 je v prvenstvu MotoGP postala tretja častno upokojena in je od Marcove smrti ne more uporabljati nihče drug. Pred njim je ta čast pripadla številki 34 (Kevin Schwantz) in 74 (Daijiro Kato). Pravica do odločitve o tem, ali bo številko 58 lahko v prihodnosti uporabljal še kdo drug, pa je pripadla njegovi družini. Njegov oče, tudi nekdanji dirkač, je po Marcovi smrti ustanovil fundacijo, s katero želijo mladim talentom uresničiti sanje in jim omogočati varno dirkanje, ter pomagati mladim.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja