Shipwrecked: ko v filmu združijo eno najlepših plaž na svetu, ladijsko razbitino in motokros

22. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

Film se dogaja na eni izmed najbolj slavnih grških plaž na Zakintosu, ladijski razbitini pa družbo dela Romain Favbre, svetovni motokrosistični prvak izpred dveh let.

Plaža Navagio je brez dvoma ena najlepših, pa tudi najbolj nedostopnih plaž na svetu. Nahaja se na grškem otoku Zakintos, njena podoba pa je bila korenito spremenjena 2. oktobra 1980. Na 'Plažo z ladijsko razbitino', takrat poznano še pod imenom Agios Georgios, je namreč v viharni noči nasedla grška tovorna ladja MV Panagiotis. Bojda so na njej tovorili prepovedano blago, med drugim cigarete in vino, zato je razumljivo, da je posadka prizorišče hitro zapustila, ladja pa je tam ostala vse do danes in postala neločljiv del plaže.

37 let in mesec dni po nesreči ladje se je na omenjeni plaži ponovno odvijala akcija, ponvno s Panaigotisom v glavni vlogi. No, skoraj glavni, ta je pripadla Romainu Febvreju, 25-letnemu Francozu, dirkaču tovarniškega moštva Monster Yamaha in svetovnemu motokrosističnemu prvaku v razredu MXGP v letu 2015. Govora je namreč o filmski akciji, pripravljeni s strani proizvajalca energijskih pijač Monster, ki si je omenjeno lokacijo izbral za snemanje najnovejšega motokros filma s pomenljivim naslovom – Wrecked.

Snemanje podnevi in (še nekoliko več) ponoči

Snemanje filma pa nikakor ni bilo enostavno. Prva ovira na poti je bil dostop do same lokacije. Plaža se nahaja v zavetju visokih skalnih sten in je dostopna zgolj po morju. To je še posebno neugodno za ekipo 23 posameznikov z vso filmsko opremo in praktično novim ter neprecenljivim motokros motorjem, Yamaho YZ450FM, s katerim se je Febvre nato preganjal po plaži. In kot da to ne bi bilo dovolj, je zgolj teden dni pred začetkom filma narava ponovno pokazala svojo moč ter uničila celoten filmski set.

Ekipe pa nezgoda ni prestrašila. Namesto tega je poprijela za delo in v zgolj eni noči je bilo prizorišče ponovno pripravljeno. Snemanje se je lahko začelo, a spet ni šlo brez težav. Lega plaže in november sta pomenila, da je imela ekipa vsak dan na voljo le uro in pol sončne svetlobe, zato so velik del snemanja opravili v večernih in skoraj nočnih urah. Pri tem so si pomagali z reflektorji, elektriko zanje pa so pridobivali s pomočjo bencinskih agregatov, ki so jih na lokacijo, tako kot vso ostalo opremo, pripeljali s čolni.

Kljub vsem zapletom in naporom – ali pa morda tudi zaradi njih – je bila ekipa po treh snemalnih dneh na koncu izjemno zadovoljna s prikazanim. Film je tako sedaj že v produkciji in komaj čakamo, da ga vidimo tudi sami.

Jure Šujica
Foto: Monster

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja