Silvin Vesenjak: 35 let znoja in blata

3. 12. 2007
Deli

Dom krajanov v Bresternici je 28., 29. in 30. novembra obiskalo mnogo Vesenjakovih prijateljev iz enduro in motokros sveta. Na odru so kraljevali motorji ter Silvinovi osvojeni pokali, razstavni panoji pa so nas vodili od »starta« naprej, do Silvinove letošnje sezone.

Rodil se je v motoristični družini, saj sta njegov oče Stanko in stric Milko Vesenjak v letih 1965 do 1968 predstavljala legendi jugoslovanskega motokrosa. Celo njegova mama je vozila motor, brat ravno tako, a je prej odnehal.

Vesenjak je začel svojo motokros pot na 50 kubičnem Tomosu, leta 74' presedlal na 125 kubični motor in v DP Jugoslavije posegel po 4. mestu v skupni razvrstitvi. Leta 1975 se je udeležil svetovnega prvenstva in osvojil odlično 15. mesto. Pri osemnajstih je prešel v kategorijo 250 ccm. V prvenstvu Jugoslavije je v 2. ligi osvojil naslov državnega prvaka in prešel v 1. ligo. Njegovi najuspešnejši leti sta bili 81' in 87', ko je obakrat osvojil tretje mesto v prvenstvu Jugoslavije.

V kategoriji 500 ccm je odpeljal več dirk za Svetovno prvenstvo.

Leta 91' je postal hrvaški republiški prvak in tretji v DP Jugoslavije. Od leta 1972 do 1991 je poleg državnih in republiških tekem odpeljal še okrog 100 mednarodnih in 11 svetovnih dirk. V Sloveniji so z DP v motokrosu začeli v letu 1992. Silvin je dosegel 3. mesto in sklenil, da po 20. letih in 326 zaključenih dirkah odneha. Dotlej je tekmoval na motorjih: Zundapp, Husqvarna, Maico, Yamaha, Kawasaki , Honda in to pri klubih: AMD Ptuj, Koper, Jastrebarsko in Orehova vas.

Z letom 1992 se je v Sloveniji prvič pojavil nov motošport: enduro! Silvina je v letu 1993 znova povleklo v tekmovalne vode. Zgodila se je edina licenčna dirka endura na Slovenskih tleh doslej. Vesenjak je poleg te odpeljal še več dirk v Avstriji, Madžarski, Italiji in Hrvaški. Kot prvi Slovenec se je udeležil Svetovnega prvenstva v enduru in osvojil 25.mesto. Štirikrat se je udeležil odmevne 12 urne nočne dirke v Lignanu (Italija). Ker do leta 2004 ni bilo DP v enduru v Sloveniji, je vozil za hrvaške klube. V letu 1997 je prešel na štiritaktne motorje. V sezoni 2000 je postal DP Hrvaške v enduru, v razredu 4T. V zadnjih letih tekmuje z motorji znamke KTM.

Leta 2004 je Vesenjak dosegel, da so na AMZ Slovenije razpisali DP v enduru. Od takrat naprej je gonilna sila endura. Pa ne le pri nas, pač pa ga močno cenijo tudi v tujini. Je predsednik enduro komisije pri AMZS in se močno trudi, da bi imeli vsaj kakšno enduro dirko v sezoni na domačih tleh. Leta 2006 se je Silvin ponovno vrnil tudi v motokros, saj je FIM prvič v zgodovini razpisal SP v motokrosu za veterane. V letošnji sezoni (07') je Silvin v motokrosu osvojil mesto podprvaka.

Po 35. letih je poln načrtov za v prihodnje. Največji cilj sezone 2008 mu je udeležba na Desert Challengu v Dubaju. Pa še nekaj razlogov za nadaljevanje moto kariere se mu razgrinja pod čelado:

- svetovno prvenstvo motokros veterani

- evropsko prvenstvo v enduru, veterani

- »SIX DAYS« z ekipo endurašev

Še vedno uživa v vseh terenskih vožnjah, posebnih tekmovanjih. Zagon za naprej najde tudi doma, saj ga vsi njegovi spodbujajo in spremljajo, če le utegnejo.

Veliko uspehov še vnaprej, Silvin!

Tekst in foto: Staša Tajana Grgovič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja