V Kopru sestavili ESM - električni supermoto (video)

18. 10. 2011
Deli

Skupina mladih primorskih študentov je izdelala prototip motocikla na električni pogon za projekt ESM. Gre za projekt, ki je bil finalist natečaja Podjetna Primorska, ki ga organizira Univerzitetni inkubator Primorske.

Avtorji projekta snujejo izdelavo prvega dvokolesnika na električni pogon za uporabo v motošportu. Zaradi manjše količine sestavnih elementov in manjše potrebe po rezervnih delih bodo stroški proizvodnje in vzdrževanja nižji kot pri dvokolesnikih na notranje izgorevanje. Projekt je namenjen predvsem mlajšim generacijam, ki jim visoki vstopni stroški v motošport otežujejo vstop v ta šport in tistim, ki si od električnih vozil želijo več.

Po končanem natečaju je vodja ekipe Marko Ukota začrtal smer za izdelavo funkcionalnega prototipa. Začetek bil problematičen, saj so imeli težave s članom, zadolženim za električni pogon, kar je izdelavo bistveno zakasnilo. Vsi začetki so težavni, vendar je problematičnega člana nadomestil Jan Volk, ki je s svojim znanjem elektrotehnike poskrbel za pravilno delovanje pogona. Konstruktor Danijel Računica je komponente optimalno in varno namestil na motocikel in tako je domiselna ekipa kljub zelo omejenim sredstvom izdelala prvi slovenski električni supermoto.

Trenutno so opravili le prvo testno vožnjo, ki pa je pokazala veliko potenciala. Zdaj jih čaka še izboljševanje in natančno nastavljanje motocikla, kasneje pa upajo na investitorja, s katerim bi lahko projekt industrializirali in nakup motorja omogočili  širši javnosti.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"