Video: Na speedway treningu

23. 10. 2009 | Matevž Hribar
Deli

Obiskali smo speedway progo v Šiški, kjer vsak četrtek popoldne potekajo treningi enega najbolj odbitih motošportov. Si predstavljate, da drvite v makadamski ovinek brez zavor?

Odzvali smo se vabilu Bena Lipnika, ki je v motošportnih krogih poznan kot večkratni državni prvak v razredu skuter. Pravi, da je pri skuterjih zmanjkalo motivacije in so zato z družino ta šport opustili, zdaj pa oba z bratom del prostega časa že dve leti posvečata speedwayu.

Progo v Šiški smo obiskali prejšnji četrtek, 15.10.2009, in imeli srečo tako z vremenom kot s pestro udeležbo dirkačev, saj sta se treninga udeležila tudi trenutno dva najboljša slovenska spidvejista, Matej Žagar in Maks Gregorič. Dirkači so na kratko predstavili tehniko in speedway sceno, na koncu pa sem imel možnost dvokolesni dirkalnik brez zavor tudi preizkusiti.

Največja razlika med vožnjo običajnega motocikla in tega za speedway je v tem, da se na motociklu pravzaprav stoji! Da, prav ste prebrali, čimveč teže je potrebno prenesti na zunanjo, torej desno nogo in se pri drsenju počez potegniti naprej, tako da je glava nad krmilom. Z levo nogo med vožnjo tipaš tla in se včasih tudi opreš, če je potrebno.

Vam povem, da tako hitro me pa še noben motor ni zdelal. Napako sem storil tudi, ker se pred vožnjo nisem dovolj ogrel in so me roke bolele že po drugem krogu, mišice v desni nogi pa so bile na koncu tako napete, da nisem mogel več stati. Ja, ni tako 'simpl' kot morda izgleda na prvi pogled . .

Če koga mika, da bi se tudi sam preizkusil v vožnji, naj kontaktira trenerja ljubljanskega kluba Franca Kalina (041652032) ali pa naj se kar zglasi na sedežu AMTK Ljubljana na Dalmatinovi 6 v Ljubljani.

Matevž Hribar

foto: Matej Memedovič

15102009_MM_Speedway