Vse več motoristov, vse več tragičnih zgodb

2. 4. 2008
Deli

Lepo vreme v zadnjih dneh je na ceste privabilo številne motoriste, s tem pa je na žalost prineslo tudi prve tragične novice o hudih prometnih nesrečah. Policija je zato ob začetku motoristične sezone naredila načrt aktivnosti za izboljšanje varnosti voznikov motociklov in bo tudi letos med 1. in 13. aprilom poostreno nadzirala njihovo vožnjo.

Poleg nadzora hitrosti bodo po posameznih policijskih upravah izvajali delavnice varne vožnje in druge preventivne aktivnosti, kot je akcija Policijska izkušnja kot nasvet. Namen vseh aktivnosti je po besedah predstavnikov policije doseči večje spoštovanje prometnih pravil in vplivati na spremembo vedenjskih vzorcev v odnosu do voznikov motociklov in med njimi samimi.

»Zavedati se moramo, da so izguba življenj, huje telesno poškodovani ter velika materialna škoda nacionalni problem. Voznike motornih vozil zato pozivam, naj bodo v prihajajočih pomladnih mesecih na cesti še posebej pozorni, « je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Boštjan Smolej iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

Policija je ob tej priložnosti javnosti predstavila še nekaj statistike: v letu 2007 se je na slovenskih cestah zgodilo 1.758 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi vozniki enoslednih motornih vozil, kar je za 5, 1 odstotka (1.673) več kot leta 2006. Med njimi je umrlo 53 oseb, 264 jih je bilo huje, 1.013 pa lažje telesno poškodovanih. V primerjavi z letom 2006 se je število umrlih voznikov koles z motorjem in motornih koles zmanjšalo za 1, 8 odstotka (54), število hudo poškodovanih se je povečalo za 1, 5 odstotka (261), število lahko poškodovanih pa za 8, 1 odstotka (937).

Število motoristov na slovenskih cestah se vsako leto povečuje. Leta 2004 jih je bilo okrog 11 tisoč, lani pa že skoraj trikrat toliko. Najpogostejši vzrok nesreč sta po besedah predstavnikov policije neprilagojena hitrost vožnje in izsiljevanje prednosti. Zaskrbljujoč je tudi podatek, da je med temi udeleženci skoraj 16 odstotkov takih, ki so vozili pod vplivom alkohola.

Smrtne žrtve med motociklisti:

Leta 2005 34

Leta 2006 42

Leta 2007 53

Policija je na svoji spletni strani pripravila nekaj koristnih nasvetov za vse motoriste, ki se po dolgem zimskem spancu ponovno odpravljajo na cesto. Nasvete in dodatne aktivnosti policije si lahko preberete tukaj.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel