Wheels and waves: Mot žur na valovih in motorjih

19. 6. 2015
Deli

Wheels and waves je 4-dnevni dogodek, ki povezuje motoriste s strastjo do jezdenja, pa naj gre za motocikle, predvsem tiste z letnico manjšo od 1975, z obvezno poudarjeno osebno noto, predelavo ali pa za atlantske ali pa katerekoli druge valove.

Ustanovitelji dogodka, ki je postal evropska (če ne svetovna) referenca za ležerni življenjski slog se imenujejo 'Southsiderji'. Gre za 6 prijateljev iz jugozahodne obale Francije, bolj natančno iz Biarritza in okolice, ki se večino časa vozijo z motorji po okoliških hribih, plažah in zalivih, ostali prosti čas pa glave tiščijo skupaj v njihovi garaži v Toulousu, kjer snujejo načrte za potovanja, dogodke in predelujejo svoje motocikle. In potem si rečeš mar ni to vse kar človek potrebuje?

Celotna zgodba se je začela leta 2008, ko so začeli objavljati blog na spletni strani, s tem so želeli izražati svoj ležerni življenjski stil, skupno strast do klasičnih in predelanih motociklov, objavljali so slike, ljudi, ki so jih spoznavali na potovanjih, pisali so o stvareh, ki jih navdušujejo, o modi, dizajnu, deskanju na valovih.

Povpraševanje je zahtevalo ponudbo in začeli so širiti idejo o druženju istomislečih, ki jih povezuje predvsem želja po hitrosti, poseben in edinstven slog in predvsem svoboda (govora, izražanja in gibanja). Na dogodke je prihajalo vedno več ljudi, že v začetni fazi pa jih je podprla tudi znamka BMW, ki je še danes največji pokrovitelj dogodka. BMW je zagotovo s tem zadel v polno, saj so takrat že snovali udarni 'custom' motocikel R nine T in to je bila popolna priložnost. Tudi na letošnjem dogodku so predstavili koncept R nine T scramblerja - Path22.

Dogodek je postal tako prepoznaven, da med pokrovitelji in razstavljalci ne manjka nihče, ki namenja pozornost edinstvenemu življenjskemu slog. Tukaj so Harley Davidson, Edwin, Yamaha Yard built, Deus, Triumph, Scrambler Ducati, Davida, Stance, Electric, Stetson, Redwing če naštejemop le najbolj prepoznavne.

Wheels and waves je kraj za vsakega ljubitelja klasičnih in predelanih motociklov in ležernega, easy lajfa! V galeriji si lahko ogledate neka utrinkov in BMW-jevo predelavo, ki naj bi nakazoval oblikovalske smernice scramblerja, ki menda prihaja že jeseni.

Uroš Jakopič

Foto: tovarna

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja