Yamaha YS125 namesto YBR125

Po dolgih letih je Yamahin najmanjši naked dobil naslednika. Priljubljen model YBR 125 bo mesto v prodajnih salonih odstopil novejšemu YS 125.

Kljub temu, da se popularni YBR poslavlja pa bomo te motociklčke gotovo še dolgo videvali na cestah. Preprosto zato, ker so zelo vzdržljivi in jih lastniki zvozijo do konca. Pri nas je teh Yamahic seveda precej manj, kot v drugih evropskih mestih, a naše tržišče je, kar se tiče dvokolesnikov zelo neprimerljivo z ostalimi.

V zadnjih desetih letih je Yamahi uspelo prodati več kot 150.000 modelov YBR. Razlog, da se YBR umika iz prodajnih salonov, ne pa tudi s cest, tiči v strožjih okoljevarstvenih regulativah. Motorček, katerega predhodnik brez večjih težav in okvar prevozi tudi več kot 100.000 kilometrov, je bil tako deležen precej obsežne prenove.

Bistvo osvežitve se skriva v novem motorju, ki je zdaj še bolj varčen, ključne spremembe pa so doživeli tako blok kot tudi glava motorja. Daljši hod, nov sesalni sistem in nekatere druge modifikacije so zaslužne za manjšo porabo goriva, posledično pa so nižji tudi izpusti škodljivih snovi v ozračje.

Prenova je tudi oblikovna, poleg ostrejših linij je prav gotovo najbolj opazna nova armaturna plošča, ki je zdaj delno digitalna, obratomer pa je še vedno klasičen - analogen.

Kot pravijo pri Yamahi bo cena ostala v okviru obstoječih cen za model YBR 125. Nova Yamaha YS 125 naj bi se pri prodajalcih pojavila proti koncu meseca marca.

Matjaž Tomažič

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"