Zdaj je uradno: enduro dvotaktni KTM-i TPI z vbrizgom goriva na voljo že poleti

16. 3. 2017 | Matevž Hribar
Deli
Zdaj je uradno: enduro dvotaktni KTM-i TPI z vbrizgom goriva na voljo že poleti (foto: KTM)
KTM

Obljubljajo manjšo porabo goriva in povsem novo dimenzijo podajanja moči.

O 'ajnšpric cvajtakterjih' se je govorilo že nekaj časa. Ljudje blizu svetovne motoršportne scene, so ga na različnih tekmovanjih tudi že videli, saj so Avstrijci nov agregat preizkušali na različnih tekmovanjih, recimo na dirki The Roof of Africa. Na polovici marca pa so zdaj še uradno oznanili, da bodo modeli EXC z letnico 2018 opremljeni z vbrizgom goriva.

Elektronska pamet, ki bo nadomestila uplinjače, naj bi imela celo vrsto prednosti, začenši z drastično manjšo porabo goriva, večjo enostavnostjo pri pripravi goriva (ni več treba delati mešanice) in neobčutljivost na nadmorsko višino in vremenske razmere. Obljubljajo tudi, da bodo dvotaktni modeli s tehnologijo TPI (Transfer Port Injection) nudili povsem novo izkušnjo na področju podajanja moči.

Na evropskem trgu že zgodaj poleti

»Za KTM je bil razvoj neverjetno razburljiv. Dvotaktni motor z vbrizgom goriva smo razvijali že nekaj časa, naš cilj pa je bil ustvariti tekmovalen motor z vsemi prednostmi, ki jih ponuja tehnologija, a hkrati ohraniti našo 'ready to race' naravo. V maju bomo predstavili 250 EXC TPI in 300 EXC TPI, motorji pa bodo v Evropi na voljo že zgodaj poleti, medtem ko bo v ZDA in v Kanadi model 250 XC-W TPI na voljo jeseni,« je dejal Joachim Sauer, v KTM-u zadolžen za trženje.

Več informacij bo znano v naslednjih dneh, ko bodo prvi novinarji iz celega sveta že zapeljali nove mašine.

Matevž Hribar
foto: KTM

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja