12. Rally Geoss: Čez Slovenijo!

28. 5. 2013
Deli

V soboto, 25. maja, je potekal že 12. Rally Geoss. To pot je udeležence pot vodila od zahoda proti vzhodu, od Bleda, prek Geoss-a do cilja v Moravskih Toplicah.

Sobotno mrzlo in deževno vreme, ki je bolj spominjalo na pozni november, kot pozni maj, ni nakazovalo, da bi bil reli lahko tako prijeten in zabaven. Vreme pa je verjetno odgnalo tudi marsikaterega udeleženca. Prva naloga za udeležence, je bilo »patanje« na Golf igrišču Bled. Naloga sicer ni bila težka, zato je bila kar pravšnja za ogrevanje.

Že po nekaj kilometrih pa je šlo na parkirišču Elana v Begunjah nekoliko bolj zares; udeleženci so morali s organizatorjevimi avtomobili prepeljati košarkarsko žogo, ki je bila nameščena na posebnem nosilcu na motornem pokrovu, po poligonu – pod budnim očesom legendarnega košarkarja in ambasador evropskega prvenstva v košarki Raša Nesteroviča.

Pot je nato udeležence pot vodila mimo Tržiča, Kranja do brniškega letališča, kjer je bila na vrsti že tretja naloga, odgovarjanje na tri vprašanja o letališču. Po kosilu na Geoss-u je tekmovalce pot vodila do Poligona varne vožnje AMZS na Vranskem, kjer so morali opraviti kar zahtevno vožnjo s Volkswagnovimi Golfi po drseči podlagi – pri tem pa jim je bila v veliko pomoč Golfova varnostna elektronika, zato nihče ni imel težav z nalogo.

Naslednja naloga  na Ptuju) je bila nekoliko bolj zabavna – ploščate balinčke je bilo potrebno spraviti v tarčo. Kot se je kasneje izkazalo, je bil rezultat na balinčkanju, zelo pomemben. Tu sta se daleč najbolj izkazala Rado Mulej in Alenka Gotar. In kot je kasneje komentiral nekdo od udeležencev: »Jasno, da je bil Rado najboljši, saj je to vendarle gostilniški šport!«

Iz Ptuja se je karavana odpravila na bencinsko črpalko, kjer je bila »ura resnice«. Tam se je namreč pokazalo, koliko goriva je katera posadka porabila na poti. Rezultat porabe pa je na koncu najbolj vplival na skupni rezultat, saj so se vse sekunde, ki so jih tekmovalci nabirali na preizkušnjah, pomnožili s faktorjem porabe.

»Ja, tudi 12. Rally Geoss je uspel. Edino to prekleto vreme ga je ves čas biksalo. Kot da je šel dež za nami; kjerkoli smo se ustavili je začelo deževati. Še dobro, da je nad Begunjami začelo snežiti potem, ko smo že odšli. Drugače pa sem z organizacijo zelo zadovoljen. Sicer smo si želeli, da bi na reli prišlo nekaj več udeležencev, ki pa jih je verjetno prestrašilo vreme,« bil iskren Primož Lemež iz društva S Rally, ki je prireditev (brez startnine za tekmovalce) odlično pripravilo.

Poleg že omenjene košarkarske legende Raša Nesteroviča, so se relija udeležili tudi nekdanji odličen hokejist Rudi Hiti ter odlična smučarska skakalca Peter Prevc in Jurij Tepeš. Slednji je na koncu osvojil celo drugo mesto, presenetljivo pa je bil najboljši pri porabi. Presenetljivo zato, ker je vozil Forda Focusa ST. V stilu skromnega športnika pa je priznal: »Meni so naročili, da moram voziti varčno. Jaz sem poskušal samo ubogati navodila, ki sem jih dobil!«

Zmagala je posadka, ki jo je vodil »stand up« komik Miki Bubulj, ki se očitno to pot ni šalil, in nekdanja »missica« Marika Savšek - prav pri vseh nalogah sta bila med najboljšimi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja