252,09 km/h z električnim avtomobilom - po ledu!

26. 3. 2012
Deli

Nokianov testni voznik Janne Laitinen je na finskem jezeru Ukonjärvi dosegel nov hitrostni rekord z električnim avtomobilom.

17. marca 2012 je Janne Laitinen, sicer testni voznik pri Nokian Tyres, dosegel najvišjo hitrost z električnim vozilom na ledu. Avtomobil E-RA (Electric RaceAbout) z 280-kilovatnim elektromotorjem je na zamrznjenem jezeru Ukonjärvi pognal do hitrosti 252,09 kilometra na uro.

Čeprav je bila preizkušnja na šestkilometrski stezi opravljena ob vseh pogojih, da bi se dosežek lahko vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov, se to ni zgodilo, saj tak razred rekorda (hitrostni rekord električnega vozila na ledu) še ne obstaja. Uradni Guinnessov rekord v najhitrejši vožnji na ledu sicer pripada istemu vozniku, ki je z bencinsko gnanim avtomobilom marca lani dosegel hitrost 331,61 km/h.

Preizkušnja je bila med drugim del testiranja povsem serijskih Nokianovih gum Hakkapelitta 7, ki so bile na vozilu nameščene v dimenziji 225/40R18. E-RA je delo finskih študentov in razvojnih partnerjev.

 

 

 

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja