459-krat MX-5!

21. 9. 2010 | Matevž Hribar
Deli

V nemškem Essnu so lastniki Mazd MX-5 postavili svetovni rekord v skupinski vožnji. Na skupinsko vožnjo se jih je zapeljalo skoraj 600.

Lastnikom najbolje prodajanjega roadsterja, Mazde MX-5, je ob 20-letnici tega modela in ob 90-letnici tovarne Mazda uspelo podreti stari novozelandski rekord v skupinski vožnji, ko se je v koloni peljalo 'le' 249 vozil. V Essnu se jih je po cesti okrog opuščenega rudnika premoga pod Unescovo zaščito zapeljalo skoraj 600 (med njimi tudi 5 s slovenskimi tablicami), uradno pa so jih pod nadzorom Guinnesseve žirije našteli le 459.

Pot parade je za zadostitev Guinnessovih kriterijev morala biti dolga vsaj 3, 2 kilometra, med vozili v koloni pa ni smela zazijati razdalja, daljša od dveh dolžin avtomobila. Brez zapletov ni šlo, saj se je načrtovana pot Mazd (nehote? ) sekala, tako da so redarji morali izmenično spuščati avtomobiliste, a kot kaže, so pravila o največji dovoljeni razdalji veljala le za mesto kontrole Guinnessovih žirantov.

Lastniki MX-5 so se sicer pripeljali iz 16 držav, najdlje iz Rusije (2.800 kilometrov daleč se je pripeljalo 9 kar avtomobilov), izbrali pa so najstarejšo (21 let in 2 meseca) MX-5, tisto z največ prevoženimi kilometri (344.624 km) in najlepše predelano, srečni izžrebanec pa je prejel v dar najnovejšo MX-5 Anniversary. Vsak udeleženec bo po pošti prejel fotokopijo certifikata in nalepko za na vozilo.

Prireditev je z darovanjem 3.000 evrov organizaciji SOS Children's Villages imela tudi dobrodelno noto. 1.300 evrov so zbrali z licitacijo zadnjih prostih mest na paradi, 1.700 evrov pa je prispevalo podjetje Mazda Germany.

Matevž Hribar

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel