Afera Dieselgate: Več sto milijonov kazni tudi za Audi

16. 10. 2018 | Jure Šujica
Deli
Afera Dieselgate: Več sto milijonov kazni tudi za Audi (foto: Audi)
Audi

Tako kot Volkswagen bo moral tudi Audi poleg kazni vrniti zaslužek, ki naj bi ga prejel na račun nespoštovanja normativov.

Afera Dieselgate se počasi končuje tudi za preostale avtomobilske znamke, članice koncerna Volkswagen. Znamka Volkswagen je namreč že junija letos sprejela sodbo nemškega sodišča o plačilu kazni v skupni višini milijarde evrov: pet milijonov evrov neposredno zaradi goljufije in 995 milijonov, kolikor naj bi Volkswagen zaslužil zaradi nespoštovanja zakonov in goljufij.

Danes pa je svoj epilog v aferi doživela znamka Audi. Sodišče v Frankfurtu ji je namreč naložil kazen v skupnem znesku 800 milijonov evrov. Ta je podobno kot pri Volkswagnu sestavljena iz petih milijonov evrov neposredne kazni zaradi goljufije in 795 milijonov evrov, kolikor naj bi znašal celoten dobiček znamke Audi, pridobljen zaradi neupoštevanja postavljenih norm.

Pri Audiju so se na seznamu spornih motorjev znašli njihovi šest- in osemvaljni dizli, vgrajeni v večje modele znamke, pa tudi v vozila drugih znamk koncerna, kot je Porsche Cayenne. Vodstvo znamke iz Ingolstadta se je na razsodbo že odzvalo, na odločitev sodišča pa se ne nameravajo pritožiti. Znesek bo tako poravnal koncern Volkswagen, razsodba pa tako pomeni zaključek procesa proti Audiju v Nemčiji, ne pa tudi za njenega direktorja v priporu Ruperta Stadlerja, čigar usoda še naprej ostaja neznana.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol