Kolumna: Dušan Lukič: Agencija za nevarnost

4. 3. 2016
Deli
Kolumna: Dušan Lukič: Agencija za nevarnost

Župan, ki pijan povzroči nesrečo, vendar ne odstopi? Šef agencije, ki skrbi za varnost v prometu, ki tega ne obsodi, a ostane šef? Ja, pri nas je to mogoče.

Farsa, ki spremlja svinjarijo, ki si jo je privoščil kranjski župan (včasih je šefoval na Fordu, Fiatu in Toyoti), je na žalost v medijih vse prehitro potihnila. Boštjan Trilar se je odločil, da ne bo odstopil, k temu ga mestni svetniki ne morejo prisiliti in videti je, da se je tu zgodba končala. Namesto da bi mediji, ki to možnost imajo, resno pritisnili nanj in ga pospravili na smetišče zgodovine. Človek, ki se kot župan ne more nadzirati niti toliko, da bi se pijan odpravil domov drugače kot za volanom avtomobila, pač ne more biti župan. In če bi imel količkaj čuta za moralo, bi odstopil še isti večer.

A Trilar tu ni največji problem – večji problem je šef Agencije za varnost v prometu Igor Velov. Ta si je privoščil tisto, česar si na svojem položaju ne bi smel privoščiti niti v sanjah: namesto da bi takoj javno in jasno obsodil dejanje župana, takoj zahteval njegov odstop in začel tudi v mestnem svetu resno in neprestano skrbeti, da se župan poslovi, se je naprej preračunljivo potuhnil, njegova prepozna obsodba Trilarjevega dejanja pa je bila mlačna. Če človek še nekako razume, da imajo posamezniki, tudi mestni svetniki, preračunljiv, političen odnos do županovega dejanja (in pri tem morda tudi razmišljajo v dobro mesta), si Velov tega nikakor in na noben način ne bi smel privoščiti. In ker si je, ne bi več smel biti šef agencije. Njen svet bi ga moral na ulico postaviti že naslednji dan po njegovem mlačnem odzivu. Pa ga seveda, pričakovano, ni. Ne nazadnje so ga tudi nastavili, pa čeprav tudi njegova vozniška zgodovina ni niti približno čista – in ob tem ni prvi tak šef agencije. Morda pa bi jo morali preimenovati v Agencijo za nevarnost v prometu?

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"