Agencija za varnost v prometu: delež voznikov, ki vozijo pod vplivom drog se zvišuje

8. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

Pred začetkom decembrske akcije za boj proti alkoholu in drogam za volanom so na Agenciji za varnost v prometu in Policiji pripravili novinarsko konferenco, na kateru so predstavili ukrepe, ki jih bodo izvajali v tem času.

Situacija na področju uporabe drog v Sloveniji se po podatkih Agencije za varnost v prometu Republike Slovenije (AVP) slabša. Zadnji podatki, ki kažejo na ta trend, so bili pridobljeni v lanskoletni anonimni spletni raziskavi.  Izkazalo se je, da je kar 8 odstotkov vseh voznikov v Sloveniji že sedlo za volan pod vplivom drog, izmed teh osmih odstotkov pa je vsak tretji to počel redno: trikrat mesečno ali pogosteje. V sklopu preventivne akcije Alkohol, droge in psihoaktivne snovi je AVP v sodelovanju s Policijo in zavodom Drogart za boj proti uporabi drogam organiziral novinarsko konferenco, kjer so pripravili podatke o resnosti problema in akcijah, ki  bodo potekale v decembru.

Gosti na novinarski konferenci so bili predstavnik zavoda Drogart Marko Verdenek, vodja prometne policiji na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun in direktor Agencije za varnost v prometu mag. Igor Velov, ki je tudi predstavil problematiko uporabe prepovedanih psihoaktivnih snovi za volanom.

Nadzor tudi v lokalih

Slovenska policija bo namreč med 11. in 24. decembrom izvajala poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, v katerega ne bo zajeto zgolj preverjanje alkohola v krvi voznikov, ampak predvsem pri mladih tudi prisotnost prepovedanih drog. Predvsem mladi kljub zaužiti drogi namreč vse prevečkrat sedejo za volan avtomobila, saj menijo, da še vedno lahko varno pripeljejo domov, hkrati pa lahko preslepijo policiste in se s tem izognejo preizkusu prisotnosti drog.

Po podatkih AVP je bilo v lanskem letu opravljenih 2.500 tako imenovanih hitrih testov za preverjanje prisotnosti nedovoljenih drog. 753 posameznikom je bil nato odrejen strokovni pregled krvi in urina, pri čemer je bilo pozitivnih 122 posameznikov, kar 559 voznikov pa je test zavrnilo. S tem so se sicer izognili stroškom testiranja, so pa zato dobili kazen v višini 1.200 evrov, 18 kazenskih točk ter posledično izgubili vozniški izpit. Prepovedane droge, uporaba katerih med mladimi najbolj izstopa, so marihuana, kokain in amfetamini.

Hitri testi učinkoviti

Trend povečanja odkritih kršiteljev, ki so za volan sedli pod vplivom drog, se je drastično povečal v zadnjih dveh letih, ko je policija svoje enote opremila s tako imenovanimi hitrimi testi, ki jih policisti lahko uporabljajo na terenu, njihova uporaba pa je bistveno cenejša in hitrejša. Ob tej priložnosti je Agencija za varnost v prometu slovenski policiji podarila še dodatnih tisoč tovrstnih naprav za preverjanje prisotnosti drog na terenu.

Da bi se za vožnjo pod vplivom prepovedanih substanc odločalo kar najmanj mladih, pa z različnimi akcijami skrbi tudi zavod Drogart. Ta izpostavlja težavo vožnje pod vplivom na področjih, kjer za voznike, ki na zabavo pridejo z lastnim vozilom, ni organizirana nobena alternativna oblika javnega prevoza. Na omenjenem zavodu zato na eni strani pozivajo občine, naj v primeru zabav organizirajo tudi neko obliko javnega prevoza oziroma naj to storijo organizatorji zabav samih.

Zavod se je problematike v Ljubljani sicer lotil na dva načina. Na eni strani tako predvsem na večjih zabavah organizirajo brezplačno preverjanje alkoholiziranosti (potencialnih) voznikov, na drugi strani pa s pomočjo Mestne občine Ljubljana organizirajo tako imenovani Aftertaxi. Gre za storitev, ki jo sofinancira MOL in s pomočjo subvencioniranih taksi prevozov mlade poskuša odvrniti od vožnje avtomobila pod vplivom drog. Kupone za subvencioniran prevoz lahko uporabniki prevzamejo na različnih prireditvah,  decembra pa tudi v njihovih prostorih v Ljubljani.

Uporaba prepovedanih drog med mladimi vozniki je v porastu, odnos javnosti do nje pa ni tako odklonilen kot odnos do alkohola za volanom, katerega uporaba sicer upada. Vendar bodo policisti v prihodnjih tednih poostreno preverjali tudi prisotnost tega. Z vsemi policijskimi upravami so se tako že dogovorili o izvedbi vsaj ene kontrole po metodologiji promil v vsakem območju. Policisti bodo v določenem terminu zaprli izbran odsek ceste, nato pa pri vsakem vozniku opravili test alkoholiziranosti. Ob tem k previdnosti pozivajo tudi pešce, ki so ob hoji v opitem stanju in v zimskem času, ko je dan krajši, še bolj izpostavljeni nevarnosti za nesrečo.

Jure Šujica
Foto: Jure Šujica, Arhiv AM

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja