Akcija Varno na kolesu za večjo varnost več kot 3.300 šolarjev

8. 4. 2019 | Jure Šujica
Deli

Redni del tekmovanja je zaključen, čez mesec in pol pa že sledi finalni izbor, v katerem bo tekmovalo deset najboljših šol v Sloveniji.

Kolo je bolj kot ne za vse otroke prvo prevozno sredstvo, prvo, s katerim začnejo spoznavati zakonitosti prometa, znanje in izkušnje, ki jih pridobijo po tej poti, pa jim nedvomno pomagajo tudi pozneje, ko opravijo izpit za avtomobil in motor. Ravno zato je zelo pomembno, da je njihov prvi stik s cesto in prometom kar najbolj pozitiven, hkrati pa tudi varen, za kar že sedem let skrbi program Varno na kolesu. Ravno v teh dneh pa se zaključuje letošnja akcija.

Letos je k projektu pristopilo več kot 3.300 učencev z 90 šol (skupno pa je v njem do zdaj sodelovalo že več kot 21 tisoč učencev z 250 šol), letošnja akcija pa je bila izpeljana v dveh sklopih. V prvem so učenci analizirali svoje prometne  situacije, križišča in razpoložljivo prometno infrastrukturo, ugotovitve pa so v nekaterih primerih predstavili tudi lokalnim Svetom za preventivo in vzgojo. Drug del akcije, zaključen sredi prejšnjega meseca, je zajemal kviz 'VEM! Za kolesarje', v katerem so učenci predstavili tudi teoretično znanje prometnih predpisov. Ves čas trajanja letošnje akcije so sicer šole in učenci lahko sodelovali pri opravljanju dodatne naloge 'Na kolo za zdravo telo', pri čemer bodo štiri šole, katerih učenci so v sklopu te naloge prekolesarili največ kilometrovm prejele kolesarske delavnice Zavarovalnice Triglav.

Nagradni sklad več kot 25.000 evrov

»Kolesarski izpit je nadvse pomemben z vidika pridobivanja ustreznih teoretičnih in praktičnih znanj, program Varno na kolesu pa njihova znanja še nadgrajuje s predajanjem zglednih kolesarskih vrednot. Poleg pravil ne smemo pozabiti na kolesarsko oziroma prometno kulturo. Tukaj imamo odrasli pomembno vlogo in moč, da sooblikujemo prijetne izkušnje v prometu,« je dejala Tanja Medved, vodja leta 2012 začete akcije, nad katero bedi podjetje Butan Plin.

Akcija se je tako že zaključila, komisija je že izbrala nagrajence, prav tako pa je že bilo izvedeno tudi prvo v seriji regijskih srečanj, ki bodo potekala do 17. 4. Na njih bodo razglašeni tudi finalisti posameznih regij (v finale se uvrstita najboljši dve šoli iz vsake regije), zaključni dogodek pa bo nato tako kot lani potekal konec prihodnjega meseca, 23. maja v Ljubljani, kjer bodo med najboljše razdelili tudi nagrade v skupni vrednosti več kot 25 tisoč evrov.

 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel